Šarčević: Državne škole bolje od privatnih

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb
BEOGRAD –

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je 27 godina od osnivanja privatnih škola i fakulteta, državno obrazovanje bolje na svim nivoima.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Privatni univerziteti u Srbiji nisu na svetskom nivou kvaliteta, ali jedan broj ustanova počinje ozbiljno da radi na tome. Privatne srednje škole su još gore od fakulteta tog tipa, komentar je ministra Šarčevića na pitanje „Politike“ dokle nas je odvelo privatno obrazovanje.

Problem je kaže u tome što kod nas ne postoji spoljašnje vrednovanje rada privatnih obrazovnih ustanova i ishoda tog obrazovanje pa je mogao da radi ko kako želi.

Praksa je, ističe, bila da u privatnim školama svima podele petice, đaci budu vukovci, a roditelji zadovoljni kupljenim uspehom.

„A onda sam se susretao sa slučajevima da takvi vukovci dođu da upišu državne studije i osvoje nula poena na prijemnom za Fakultet organizacionih nauka“, rekao je on.

Da je od starta država uvela nacionalnu maturu koja se uvodi za dve godine i koja će upravo biti kontrola rada u školama i spoljašnje vrednovanje znanja stečenog do kraja srednjeg školovanja, ne bi moglo tako da bude, kaže on.

„Imamo mnogo kvalitetnih državnih škola i mnogo nekvalitetnih privatnih škola. Razlog je što njihove osnivače niko nije kontrolisao, mogli su da biraju da rade kvalitetno, a izabrali su samo novac“, ocenjuje Šarčević.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*