SDA poziva Šmita da poništi odluke NSRS

Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića pozvala je danas visokog predstavnika Kristijana Šmita da odmah poništi odluke Narodne Skupštine Republiek Srpske, ako danas budu donete, jer, kako tvrde, nemaju snagu zakona i nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH.

„Pozivamo visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuju da tako postupi“, navodi se u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

U toj stranci smatraju da, ako NSRS na današnjoj sednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredeljenje za napad na ustavnopravni poredak BiH utemeljen na Dejtonskom sporazumu.

Tvrde da ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta.

„Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se menjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično delo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne“, upozoravaju iz SDA.

Konstatuju i da usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo, s prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rešavanju krize, već, kako tvrde, predstavlja siguran put u eskalaciju.

„Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest meseci“, navodi se u saopštenju u kojem pozivaju i poslanike NSRS-u da ne pristanu da, kako kažu, butu saučesnici u „opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posledicama, naročito po Republiku Srpsku.

„Ova igra za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obaveštajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine“, navode iz SDA.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*