SEČA BADNJAKA U ŽAGUBICI

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić – kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Badnjak vodi poreklo od čudesne vitlejemske noći, kada su pastiri nasekli i doneli grane da nalože vatru pored Novorođenčeta i njegove Majke. I slama koja se u kuću unosi sa drenovim prutićem podseća na onu noć kada se rodio sin božji, i kada je položen u jasle na slamu.

U ranim jutarnjim časovima Dušan Milosavjlević iz sela Suvi Do u opštini Žagubica išao je u seču badnjaka. Badnjak je hrastovo drvo, koje je u srpskom narodu sveto drvo jer se veruje da ima moć pošto mu lišće ne opada tokom cele godine kaže Dušan.

Ovo veče treba provesti u krugu porodice , a porodična trpeza treba da bude posna.Tako su ga učili njegovi baba i deda , a tako i on svoju decu uči narodnim običajima.

Badnjak će  u večernjim satima paliti, , da bi izgorelo sve što je bilo grešno u proteklom periodu i kako bismo ušli čisti u praznik rođenja Isusa Hrista.

FOTO:BALKAN TV

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*