Španska vlada drastično ograničila reklamiranje sportskog klađenja i kockanja

Španska vlada je odlučila da drastično smanji oglašavanje sportskog klađenja i kockanja u medijima i na internetu da bi sprečila društvene probleme izazvane zavisnošću od kocke, posebno među mladima.
Španska vlada drastično ograničila reklamiranje sportskog klađenja i kockanja

Foto: Pixabay
Uredba donosi zabranu oglašavanja kladionica i igara na sreću na televiziji i radiju, osim između 1 i 5 sati ujutro, i potpunu zabranu reklamiranja na internetu i društvenim mrežama.
Uredba doneta u utorak stupiće na snagu čim budu objavljena u Službenom listu.
Javne ličnosti, počev od sportskih zvezda, više neće moći da se pojavljuju u reklamama za klađenje i kocku, dok kladioničari više neće moći da sponzorišu takmičenja ili klubove, iako imaju „veoma važnu ulogu“ u tome, rekao je ministar za poslove potrošnje Alberto Garzon.
Za nepoštovanje novih pravila predviđene su kazne do milion evra, upozorio je on.
Levičarska vlada Pedra Sančesa tako namerava da stavi tačku na „zakon džungle“ koji preovlađuje u oglašavanju klađenja čiji je obim „poslednjih godina eksplodirao“ i „preplavio svakodnevni život“, rekao je ministar Garzon.
Ova pojava proizvela je opravdanu socijalnu uzbunu zbog štetnih posledica klađenja i igara na sreću, ponekad čak i do sloma porodičnih struktura“, izjavio je on.
Već potpisani ugovori o oglašavanju moći će da se sprovedu do kraja sezone, avgusta 2021. godine, da bi se klubovima ili takmičenjima dalo vremena da nađu druge izvore finansiranja.
Regulacija oglašavanja kockanja bila je deo izbornog programa aktuelne koalicione vlade socijalista i radikalne levice Podemosa, koja je na vlasti od januara.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*