SPC demantovala da je patrijarh Irinej preminuo, zdravstveno stanje kompleksno ali stabilno

(Foto A. Vasiljević)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) negirala je danas da je patrijarh Irinej umro i navela da je, prema zvaničnom izveštaju konzilijuma lekara koji se stara o njegovom zdravlju, patrijarhovo stanje neizmenjeno u odnosu na izveštaj koji je objavljen ranije danas.

„Smatramo krajnje neodgovornim i nemoralnim ovakvo lažno izveštavanje i svesno obmanjivanje i uznemiravanje celokupne javnosti, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati. Pozivamo sve da se pomole za zdravlje našeg patrijarha i da se o njegovom zdravstvenom stanju informišu iz zvaničnih saopštenja konzilijuma lekara i na zvaničnoj internet stranici SPC”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Konzilijum lekara Vojne bolnice na Karaburmi ranije je saopštio da je zdravstveno stanje patrijarha pogoršano a pojedini mediji su, nekoliko sati kasnije, javili da je Irinej umro, pozivajući se na lekarske i izvore iz SPC.

Konzilijum: Stanje kompleksno, ali stabilno  

Zdravstveno stanje patrijarha Irinija pogoršalo se jutros, saopštio je danas Konzilijum lekara Vojne bolnice „Karaburma”.

„Dana 19. 11. 2020. godine u jutarnjim časovima došlo je do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica kovida-19”, kaže se u saopštenju Konzilijuma i dodaje da je kompleksno, ali stabilno, javlja Tanjug.

Kako se navodi, stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske Federacije pregledom patrijarha, uvidom u laboratorijske analize učinjene u toku prepodneva, zaključio je da je jutrošnje pogoršanje posledica kovida-19 i da je njegovo zdravstveno stanje kompleksno, ali stabilno.

Patrijarh Irinej se u bolnici nalazi od 4. novembra.

Pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja

Danas je došlo do pogoršanja opšteg stanja patrijarha srpskog Irineja, kao posledica kovida 19, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

„Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske Federacije prati opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. O zdravstvenom stanju javnost će biti i na dalje izveštavana”, saopštila je SPC, prenosi Tanjug.

Patrijarh se nalazi na lečenju u VMC Karaburma od 5. novembra.

Zdravstveno stanje patrijarha pod kontrolom, zabrinutost zbog njegovih godina

Stanje srpskog patrijarha Irineja je za sada pod kontrolom, iako ostaje borba i zabirnutost zbog njegovih godina, izjavio je danas vladika Stefan, vikarni episkop patrijarha.

Vladika Stefan, koji je i starešina Hrama Svetog Save, rekao je za Tanjug da su simptomi izazvani koronavirusom kod patrijarha, koji je primljen u bolnicu 4. novembra, kasnije krenuli naglo, da patrijarh teže diše i da brinu zbog njegovih godina.

„Sreća nisu problemi sa srcem, samo virus”, rekao je vikarni episkop patrijarha Irineja o čijem zdravlju, kako dodaje, brine i tim lekara iz Rusije.

Patrijarh Irinej, koji je na Veliku Gospojinu napunio 90 godina, hospitalizovan je 4. novembra u večernjim satima u VMC Karaburma nakon što je test u okviru redovne kontrole pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Tada, kako je saopšteno, nije imao simptome i bio je dobrog opšteg stanja, i bez tegoba.

„Virus je kasnije krenuo naglo, i tek kasnije su se počeli pojavljivati klasični problemi”, rekao je vladika Stefan Šarić i dodao da se svi nadaju da će se zdravstveno stanje, koje je kako je saopšteno, noćas pogoršalo, popraviti.

„Zabrinuti smo, očekivali smo da će se stvari razvijati u drugom pravcu”, rekao je vladika.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*