SPC u Crnoj Gori stavljena u podređeni položaj

Zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) advokat Minja Nikolić izjavio je danas da misli da će u Crnoj Gori biti dovoljno razuma da se na najmudriji način postupi povodom predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica.

Foto: SPC

Ovaj zakon mogao bi ove sedmice da se nađe pred tamošnjim poslanicima.

„Pred Vladom Crne Gore, koja je predlagač ovog zakona, je izbor da li se ide putem sporazuma sa svim Crkvama i verskim zajednicama, u ovom slučaju i sa SPC, ili da se ide putem da se svesno krši sopstveni Ustav ali da se krše i preporuke Venecijanske komisije“, rekao je Nikolić za Radio televiziju Srbije.

On je naveo da je Vlada Crne Gore zaključila bilateralne sporazume sa crkvama i verskim zajednicama u toj državi, koje su najbrojnije, ali se na zahtev SPC da i sa njom to učini „oglušila“.

Prema njegovim rečima, u tim spozumima su regulisana i imovinska pitanje, kao i garancije prava na imovinu.

On je rekao da to „lančano znači“ i da je taj predlog zakona, kako je sačinjen, u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore jer se, najpre, pokazuje neravnopravan odnos između crkava i verskih zajednica na štetu SPC.

„U predlogu zakona ne piše da se on odnosi na SPC, ali kako je koncipiran, i s ozborim da su bilateralni sporazumi zaključeni sa drugim crkvama i verskim zajednicama, pokazuje se da je SPC potisnuta u podređeni položaj“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da se Venecijanska komisija izjasnila da je bilo puno toga što je u ovom predlogu zakona trebalo drugačije urediti.

„Postoje očigledna odstupanja od onog što su stavovi Venecijanske komisije i tu ima jako ozbiljnih stvari“, rekao je Nikolić.

izvor : DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*