„Srbi na KiM najugroženija etnička grupa u Evropi“

Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženjija i najugnjetavanjia etnička grupa u Evropi.

Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

On dodaje da je na desetine Srba u zatvorima na Kosmetu pod lažnim optužnicama i fiktivnim procesima bez dokaza.

Đurić je rekao da je to slučaj sa onima koji su optuženi za navodne ratne zločine, a uglavnom su odlazili da posete svoja opljačkana imanja, pa su uhapšeni na administrativnim prelazima, kao i da onima koji su optuženi za ubistvo Ivanovića.

„Neki od tih ljudi robijaju duže od godinu dana bez ikakvih optužbe, dokaza i mogućnosti da se brane. To je tragedija za njihove porodice“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je naveo, iako ne želi da iznosi sve detalje, da je jedan od njih pokušao sebi da oduzme život više puta u zatvoru, a za kojeg svi podaci naših službi govore da nema govora o njegovoj umešanosti u ubistvo.

„On je pokušao sebi da oduzme život i svi ćute. Svi ćute na to što se Silvana Arsović, sekretarica Olivera Ivanovića, progoni, bez dokaza i naznake, kao u ‘Prokletoj avliji’, da bi mogla bilo kada biti ili oslođena ili osuđena“, rekao je Đurić.

Sve su to, podvlači, samo male ilustracije brutalne kampanje terora nad Srbima.

Đurić je istakao da je delovanje međunarodne zajednice po tom pitanju „više nego nezadovoljavajuće“, jer je za njih to pitanje niskog prioriteta.

„Čuli smo sramno saopštenje kancelarije EU u Prištini, ako je tačno preneto da je to, tobože, stvar za pravosudne organe u Prištini. Da, to su oni fantastični pravosudni organi, koji već 20 godina ne mogu 80.000 kuća i stanova da vrate Srbima i koji nisu osudili nijednog Albanca. To su te divne institucije kojima treba da verujemo“, rekao je Đurić.

Dodao je da im se obraćaju sudije i tužioci srpske nacionalnosti koji neće u tome da učestvuju i žele da podnesu ostavke, bez obzira što rade u opštinama sa srpskom većinom, jer kažu da to nije njihov sistem, već sistem u kom se Srbi progone, ali da uvek prevagne to da se Srbima ne izbija jedan od kakvih-takvih instrumenata zaštite i kontrole.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*