Srbija od sukcesije kupuje pet diplomatskih predstavništava

RTV
BEOGRAD –

Novac koji dobije od prodaje diplomatsko-konzularne imovine nekadašnje SFRJ Srbija planira da uloži u kupovinu nekretnina na pet važnih svetskih destinacija – Tokiju, Njujorku, Bernu, Kopenhagenu i Varšavi, pišu Novosti.

Očekuje se da na račun naše države bude uplaćeno skoro 30 miliona evra od prodaje objekata bivše Jugoslavije u Japanu, SAD, Švajcarskoj i Nemačkoj, o čemu su se dogovorile države sukcesori.

RTV

Kako je predloženo budžetom Ministarstva spoljnih poslova za narednu godinu, ta sredstva bi trebalo da se ulože u nabavku pet zgrada u našem vlasništvu, uz objašnjenje da je to ekonomski najcelishodnije i srednjoročno najisplativije rešenje, pre svega zbog izuzetno visokih troškova zakupa kvadratnih metara u Japanu, Americi, Švajcarskoj, Danskoj i Poljskoj.

U poslednjih godinu i po prodati su rezidencijalni stan na Menhetnu, objekat nekadašnje SFRJ u Tokiju i zgrada ambasade bivše Jugoslavije u Bonu.

Srbiji, po dogovoru o sukcesiji sleduje 39,5 odsto od postignute cene, odnosno za te tri nekretnine dobili smo oko 13,3 miliona evra.

Ostala su još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to su zgrade misije SFRJ u Njujorku i ambasade u Bernu.

Predlog Ministarstva da se dobijena sredstva preusmere na kupovinu kvadrata u našem vlasništvu ima za cilj da se bar donekle smanje ogromne sume koje Srbija izdvaja na godišnjem nivou za kirije širom sveta.

Prema podacima sajta Ministarstva spoljnih poslova, za potrebe naše diplomatije zakupljujemo čak 116 zgrada i stanova u inostranstvu.

Pod najmom je najviše objekata u Nemačkoj (osam), Austriji (sedam) i SAD i Francuskoj (po pet).

Za rentiranje kvadrata za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, prema predlogu budžeta, naredne godine biće izdvojena skoro 9,2 miliona evra.

Zakup zgrada u kojima su smeštene naše ambasade, konzulati i drugi „poslovni“ objekti koštaće nas 6,5 miliona evra, dok će kirija za rezidencijalne objekte iznositi 2,7 miliona era.

S druge strane, Srbija trenutno u svom vlasništvu ima 48 objekata u 28 zemalja širom sveta.

Naša država koristi isto toliko nekretnina koje su predmet sukcesije između bivših članica SFRJ.

Poslednji sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije održan je u julu u Beogradu, a do danas je, od 123 nepokretnosti nominalne vrednosti 265,9 miliona dolara raspodeljeno 85.

Srbiji je sukcesija donela 36 objekata, a ostalim državama sukcesorima 49, navode Novosti.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*