Najmanje četiri osobe poginule u zemljotresu u Albaniji, tresao se ceo region

(AP Photo/Hektor Pustina)
SKOPLJE –

Četiri osobe su poginule, a 150 je povređeno u dva snažna zemljotresa koji su rano jutros pogodili Albaniju, preneo je Asošijeted pres. Zemljotres jačine 6,4 stepena, osetio se i u Srbiji, Crnoj Gori i celom regionu.

(AP Photo/Hektor Pustina)

Epicentar prvog potresa magnitude 6,4 stepena bio je kod Drača na dubini od 10 kilometara, a još jedan snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni usledio je u 7:10.

Predsednik Albanije Iljir Meta izjavio je da je situacija u gradu Tumaneu dramatična, jer je dosta zgrada srušeno i postoji bojazan da je mnogo ljudi ostalo pod ruševinama.

Spacioci su do sada u tom gradu pronašli dvoje poginulih, a dve osobe su izgubile život i u Draču. U Draču je srušena jedna petospratnica, a stanovnici Tirane su izašli na ulice.

Prema dosadašnjim podacima, zemljotres se najviše osetio u Ohridu, Strugi, Debru, Gostivaru, Tetovu, Skoplju, Kičevu, Bitolju.

Podrhtavanje tla osetilo se u čitavom regionu, uključujući i Srbiju, ali za sada nema podataka da je van Albanije bilo nekih posledica.

(AP Photo/Hektor Pustina)

Zemljotres u Draču snažno se osetio i u Crnoj Gori

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, snažno se osetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, rekla je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Mihaljević je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

„Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko meseci“, rekla je Mihaljević.

Potres se najjače osetio u Podgorici i Ulcinju. Ta dva crnogorska grada od epicentra potresa udaljena su 120 odnosno 70 kilometara. Za sada nema izveštaja o eventualnoj materijalnoj šteti ili povređenim osobama u Crnoj Gori.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*