Srbija potpisala Memorandum sa Juroklirom

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Siniša Mali i Sudip Čaterdži

BEOGRAD: Ministarstvo finansija i Juroklir (Euroclear) potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Siniša Mali i Sudip Čaterdži

Memorandum su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i Sudip Čaterdži, šef sektora za globalno tržište kapitala belgijske kompanije Juroklir, koja je jedna od najvećih kliring kuća u svetu.

Namera Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Juroklir platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.

Time im se omogućava pristup domaćem tržištu na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu.

Na taj način podstiče se dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

Mali je posle potpisivanja Memoranduma, u Ministarstvu finansija, rekao da je potpisan veoma važan sporazum za dalji rast i razvoj domaćeg tržišta kapitala, kao i da očekuje da ugovor o članstvu Srbije u Jurokliru bude zaključen do oktobra.

Istakao je da će Juroklir doprineti tome da naše hartije od vrednosti budu još pouzdanije, primamljivije i kredibilnije na svetskom tržištu.

„To sa druge strane znači da će kamatna stopa koju ćemo dobijati biti niža, da ćemo ponovo vratiti poverenje u naše hartije od vrednosti, ali i da ćemo ubrzati investicioni ciklus“, rekao je Mali i podsetio da će u okviru programa razvoja „Srbija 2025“ biti uloženo 14 milijardi evra.

Naveo je da će investicije biti realizovane kroz povoljnije finansiranje na međunarodnom tržištu kapitala, što upravo potpisani sporazum sa Juroklirom treba da obezbedi. Kako je rekao, to će ne samo obezbediti potrebna sredstva nego i omogućiti našim kompanijama jeftinije finansiranje, kao i nove investicije i stvaranje novih radnih mesta.

„To su sve mali, ali sigurni i neophodni koraci kako bismo našoj ekonomiji obezbedili još više stope rasta. U proteklih par meseci smo imali veliki broj dobrih vesti u vezi sa našim tržištem kapitala i uključeni smo na tzv. Voč listu JP  Morgan indeksa za zemlje u razvoju. Doneli smo, takođe, izmene Zakona o javnom dugu, izmene Zakona o tržištu kapitala i imali smo priliku da vidimo i unapređenje kreditnog rejtinga Srbije“, kaže ministar Mali.

Sada, dodaje, kao nagrada za sve to je i ovaj sporauzm sa Juroklirom. „U razgovoru sa velikim brojem investitora čuli smo njihov zahtev – hajde uđite u taj sistem, jer to znači da ste prepoznatljivi i da ste ispunili veoma stroge kriterijume. I ako to uspemo, na osnovu ovog sporazuma očekujem i potpisivanje ugovora do oktobra i onda će naše hartije od vrednosti biti “rame uz rame“ sa ostalima na svetu“.

Mali navodi da to znači konačnu prepoznatljivost svih reformi i ekonomskih politika koje je Srbija sprovodila u prethodnom periodu.

„Drago nam je što smo ozvaničili našu saradnju sa Juroklir grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diversifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapital, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku“, zaključio je Mali.

Juroklir banka pruža finansijske usluge i specijalizovana je za izmirenje transakcija hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servis imovine tih hartija. Čatardži je, posle potpisivanja, izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma sa ministrom finansija Malim.

„Juroklir je radio na različitim tržištima prethodnih godina, na 47 tržišta, i videli smo da kada su tržišta dobro osmišljena onda se postiže ono što je rekao i ministar Mali, a to je značajno smanjenje troškova kreditiranja i uvećana likvidnost“.

Čaterdži ističe da se takva vrsta ušteda u troškovima kreditiranja zatim upumpava nazad u ekonomiju, što znatno doprinosi ciljevima održivog razvoja UN, kao što je bolja zdravstvena zaštita, poboljšano obrazovanje, stvaranje većeg broja radnih mesta, promocija razvoja infrastrukture i drugo, a što je sve u skladu sa vašom misijom odnosno programom razvoja „Srbija 2025“.

„Naš cilj je da podržimo dugoročnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diversifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica“, rekao je Čaterdži i poručio: Mi smo partneri Srbije u toj misiji.

Juroklir grupa je pouzdan finansijski sistem za operacije saldiranja.

U osnovi, grupa obezbeđuje namirenje i čuvanje domaćih i stranih obveznica, akcija i derivata investicionim fondovima.

Juroklir je renomirana, pouzdana infrastruktura na tržištu kapitala koja doprinosi smanjenju rizika, automatizaciji i efikasnosti na nivou globalne klijentske franšize.

Juroklir grupa uključuje Juroklir Banku – koja ima ocenu AA + prema Fič Rejtingsu i AA prema Standard&Purs agenciji – kao i ogranke Juroklir Belgija, Finska, Francuska, Holandija, Švedska i Velika Britanija i Irska.

Juroklir grupa saldirala je skoro 791 bilion evra transakcija hartija od vrednosti u 2018. godini, koje su obuhvatile 230 miliona domaćih i stranih transakcija, i raspolagala je u imovinom klijenata od 28,8 biliona evra u proseku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*