Србија пуна малих Ескобара

МУП Србије
BЕОГРАД –

Београдска „Политика“ пише данас, у тексту под насловом „Србија је пуна малих Ескобара“, да је Србија све више укључена у трговину дрогом и да је укључена у тзв. Балкански картел, који је, по оценама међународних полицијских организација, у успону.

МУП Србије

Лист наводи да му је у МУП-у Србије потврђено да је у протекле две године у земљи заплењено више од 10 тона дроге, прошле четири, а ове више од шест, што 2019. чини рекордном о заплени наркотика од када се води статистика.

Додаје се да у ту статистику није укључена марихуана заплењена у „Јовањици“ – 650 килограма спремних за продају и још скоро четири тоне у сировом стању.

Као највеће нарко дилере кокаина наводе се Дарко Сарић, зван Балкански Ел Чапо, и Радосав Цвијовић, кога многи називају „новосадски Ескобар“.

Што се тиче хероина, „Политика“ наводи да се највећа овогодишња заплена у Србији догодила половином новембра, када је откривено 77 килограма те опасне дроге, вредне пет милиона евра, и ухапшен осумњичени вођа нарко групе Младен Новаковић Тоцило из Амерића код Младеновца.

Лист преноси податке из извештаја Европског центра за праћење дрога и Европола, да поред традиционално највећих колумбијских и италијанских криминалних група, у трговини кокаином групе из Србије и Албаније постају све значајније.

„Наглашено је да криминалци из Србије добро сарађују с ‘колегама’ из других држава бивше Југославије, па су их због тога европски полицајци прозвали и ‘Балкански картел'“, пише „Политика“.

Како се наводи, „Балкански картел“ чине криминалне групе са простора бивше Југославије, а „најзаступљенији су Срби, Хрвати и Црногорци, који одлично сарађују међусобно, али и са суседима: Албанцима, Бугарима Италијанима“.

„Политика“ подсећа да за разлику од кокаина, који долази из Латинске Америке, хероин долази са истока – углавном из Авганистана, а у мањој мери из Пакистана, Ирана, источне Турске и земаља средње Азије.

„Главне шверцерске руте хероина (ка земљама ЕУ) воде преко Турске, Бугарске, Албаније, затим преко Косова кроз Србију“, пише лист и додаје да када хероин стигне на Косова, нарко кланови га у магацинима пакују у мање количине и затим транспортују копненим путем.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*