Srbija puna malih Eskobara

MUP Srbije
BEOGRAD –

Beogradska „Politika“ piše danas, u tekstu pod naslovom „Srbija je puna malih Eskobara“, da je Srbija sve više uključena u trgovinu drogom i da je uključena u tzv. Balkanski kartel, koji je, po ocenama međunarodnih policijskih organizacija, u usponu.

MUP Srbije

List navodi da mu je u MUP-u Srbije potvrđeno da je u protekle dve godine u zemlji zaplenjeno više od 10 tona droge, prošle četiri, a ove više od šest, što 2019. čini rekordnom o zapleni narkotika od kada se vodi statistika.

Dodaje se da u tu statistiku nije uključena marihuana zaplenjena u „Jovanjici“ – 650 kilograma spremnih za prodaju i još skoro četiri tone u sirovom stanju.

Kao najveće narko dilere kokaina navode se Darko Sarić, zvan Balkanski El Čapo, i Radosav Cvijović, koga mnogi nazivaju „novosadski Eskobar“.

Što se tiče heroina, „Politika“ navodi da se najveća ovogodišnja zaplena u Srbiji dogodila polovinom novembra, kada je otkriveno 77 kilograma te opasne droge, vredne pet miliona evra, i uhapšen osumnjičeni vođa narko grupe Mladen Novaković Tocilo iz Amerića kod Mladenovca.

List prenosi podatke iz izveštaja Evropskog centra za praćenje droga i Evropola, da pored tradicionalno najvećih kolumbijskih i italijanskih kriminalnih grupa, u trgovini kokainom grupe iz Srbije i Albanije postaju sve značajnije.

„Naglašeno je da kriminalci iz Srbije dobro sarađuju s ‘kolegama’ iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i ‘Balkanski kartel'“, piše „Politika“.

Kako se navodi, „Balkanski kartel“ čine kriminalne grupe sa prostora bivše Jugoslavije, a „najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, koji odlično sarađuju međusobno, ali i sa susedima: Albancima, Bugarima Italijanima“.

„Politika“ podseća da za razliku od kokaina, koji dolazi iz Latinske Amerike, heroin dolazi sa istoka – uglavnom iz Avganistana, a u manjoj meri iz Pakistana, Irana, istočne Turske i zemalja srednje Azije.

„Glavne švercerske rute heroina (ka zemljama EU) vode preko Turske, Bugarske, Albanije, zatim preko Kosova kroz Srbiju“, piše list i dodaje da kada heroin stigne na Kosova, narko klanovi ga u magacinima pakuju u manje količine i zatim transportuju kopnenim putem.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*