Srbija u Briselu otvara Poglavlje 4

RTV
BRISEL –

EU i Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti Poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretnja kapitala.

RTV

Srbija će tako imati 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja i biti jedina zemlja regiona koja je u drugoj polovini 2019. godina napravila iskorak na EU putu.

Zemlje članice EU prošle nedelje postigle su saglasnost oko otvaranja novog pregovaračkog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

„To je i jedni napredak na putu EU integracija oko koga su se zemlje članice saglasile kada je Zapadni Balkan u pitanju“, napominju u Briselu.

Dodaje se da pored blokiranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije ni Crna Gora nije dobila saglasnost da do kraja 2019. godina otvori novo poglavlje i tako načini novi korak na svom EU putu.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji 10. decembra predvodiće ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Ispred EU otvaranju novog poglavlja sa Srbijom prisutvovaće novi komesar za proširenje Oliver Varheji i predsedavajuća Savetom EU Titi Tupurainen.

Pre održavanja Međuvladine konferencije između EU i Srbije, u Briselu će se na odvojenom sastanku naći evropski komesar za proširenje Oliver Varheji i ministarka Jadranka Joksimović.

Komesar Varheji je najavljujući otvaranje novog poglavlja sa Srbijom pozvao Beograd da ubrza put EU reformi.

„Naša očekivanja od zemlje koja pregovara o članstvu su visoka. Srbiji su neophodni solidni i opipljivi rezultati reformi u ključnim oblastima kao što su demokratija, vladina prava i sloboda medija“, ocenio je Varheji.

Poglavlje koje će Srbija otvoriti u utorak 10. decembra odnosi na slobodu kretnja kapitala što je jednu od četiri osnovne slobode na kojima se temelji unutrašnje tržište EU.

U trenutku davanja „zelenog svetla“ za poglavlje 4 Srbija je pred radinim telima EU imala spremna i poglavlja 2 ( sloboda kretanja radnika), 14 o (transportna politika) i 21 (transportne mreže).

U međuvremenu, Briselu je dostavljen i pregovarački okvir za poglavlje 3 koje se odnosi na pravo osnivanja preduzeća i slobodu pružanja usluga.

Hrvatska koja od 1. januara preuzima predsedavanje Savetom EU od Finske najavila je da će politika proširenja biti jedan od njenih prioriteta.

Istovremeno, očekuje se da Evropska komisija do kraja janura 2020. godine izađe sa predlogom promene metodologije pristupanja što bi prema rečima komesara za proširenje Olivera Varhejija trebalo da donese veći kredibilitet, ali i dinamiku procesa ulaska u EU.

Da bi nova metodologija stupila na snagu oko nje moraju da se slože se zemlje članice EU.

U Briselu najavljuju da će politika proširenja biti jedna od osnovnih tema sastanaka ministara i lidera EU u martu 2020. godine.

Ključna odrednica u kom pravcu i na koji način će se nastaviti proširenje EU trebalo bi da bude samit EU Zapadni Balkan koji je planiran za maj 2020. godine u Zagrebu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*