SRBIJA U EVROPSKOJ MREŽI JAVNE UPRAVE KAO ZEMLJA POSMATRAČ

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Srbija je postala zemlja posmatrač u Evropskoj mreži javne uprave (European Public Administration Network – EUPAN).

Ovo je za nas veoma značajan korak napred, koji će omogućiti još kvalitetniju reformu javne uprave u Srbiji. To je veoma važno, posebno imajući u vidu da je upravo ova reforma jedan od tri kriterijuma za naše članstvo u EU“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Status zemlje posmatrača, kako je objasnio, omogućiće Srbiji da razmenjuje znanja i iskustava sa drugim zemljama članicama, što će biti od velikog značaja i prilikom izrade Strategije reforme javne uprave 2021-2030, koja je u toku.

Takođe, to će našim državnim službenicima i stručnjacima zaduženim za javnu upravu omogućiti razmenu znanja, iskustava, dobrih praksi, kako bi postali nosioci promena u javnoj upravi.

Kao deo EUPAN mreže Srbija će imati priliku i da bude upoznata sa primerima najbolje prakse u zemljama članicama EU. Cilj EUPAN-a je unapređenje saradnje između javnih uprava kroz razmenu iskustava, mišljenja i najboljih praksi.

EUPAN je neformalna mreža generalnih direktora odgovornih za javnu upravu u državama članicama Evropske unije i Evropske komisije i zemalja posmatrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*