Srpkinja kandidat za predsednika opštine u Beču

BEČ – Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) kandidovala je na bečkim izborima, zakazanim za 11. oktobar, jednu Bečlijku srpskog porekla za predsednika 5. bečke opštine Margareten.

Silvija Janković, čiji su roditelji poreklom iz Smedereva, već je dugo godina aktivna u SPO.

„Moji roditelji su se krajem 1970-tih doselili iz Srbije u Beč. Naša porodična kuća se nalazi u Smederevu, koji se, kao i Beč, nalazi na Dunavu i sa porodicom je uvek posetim. Kao Bečlijka srpskog porekla, smatram da je mirni suživot u Beču lično bogatstvo i to želim da prenesem svom sinu”, rekla je ona za Tanjug.

Kazala je da je od 2004. politički aktivna u SPO, najpre u omladinskom pogonu, zatim kao odbornica u Margaretenu i članica predsedništva SPO Margareten, i aktuelna predsednica ženskog ogranka SPO Margareten.

„Uvek sam se dokazala maksimalnim angažovanjem. Kao ćerki iz jedne „gastarbajterske porodice” mi je „crveni Beč” ponudio mnoge mogućnosti, kao što su profesionalni i obrazovni razvoj. U Margaretenu se kroz čitavu opštinu proteže „crveni” rukopis – komunalna stanogradnja, sanirane škole za naše najmlađe, brze veze javnog prevoza i brojni parkovi i igrališta. Sada želim društvu nešto da vratim i političku odgovornost kao predsednica opštine preuzmem u mojoj matičnoj opštini. Živim više od 25 godina u 5. okrugu, odrasla sam u Franc Domes Hofu, u opštinskoj zgradi na Margaretengirtlu”, objasnila je Janković.

Jankovićeva je poznata po bliskom odnosu sa građanima, te u razgovoru sa njima, kako kaže, crpi ideje za poboljšanje opštine.

Na pitanje šta je važno da bi mlade Bečlije, srpskog porekla, jednog dana mogle biti uspešne, Janković je kazala da Beč nudi brojne mogućnosti obrazovanja.

Na pitanje zašto u SPO Beč ima toliko članova i aktivista srpskog porekla rekla je da je pozitivno što se sve više ljudi raznolikog porekla politički angažuje.

„To je generalno tako, a posebno u SPO. To pokazuje da šarolikost nije samo reč, već realnost koju živimo”, dodala je ona.

Govoreći o Srbiji, Jankovićeva kaže da se nada da će pandemija brzo proći i da će se ukloniti restrikcije u oblasti putovanja.

„Tada bih rado ponovo došla na Balkan. Svakako bih rado ponovo posetila Zlatibor, kako bih udahnula svež planinskih vazduh i uživala u prirodi”, kazala je ona.

 

IZVOR:POLITIKA

FOTO: Socijaldemokratska partija Austrije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*