Mađarska napravila izuzetak – granice ostaju otvorene za turiste iz Češke, Poljske i Slovačke

PRAG – Češki premijer Andrej Babiš uspeo je da tokom posete Bledu ubedi mađarskog premijera Viktora Orbana da češki, poljski i slovački turisti mogu da ulaze u Mađarsku koja danas na mesec dana zatvara granice za strance.

„Česi, Poljaci i Slovaci koji su već ranije rezervisali boravak u Mađarskoj mogu da dođu uz negativni test na koronavirus koji nije stariji od pet dana”, poručio je na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, javljaju češki mediji, preneo je Tanjug.

Šef mađarske diplomatije dodao je da će isto tako Mađarima koji su već rezervisali letovanje u jednoj od preostale tri zemlje Višegradske grupe, biti dovoljan negativan test da po povratku u domovinu ne moraju u karantin.

Sijarto je saopštio da su o novim mađarskim merama tokom Bledskog foruma u bilateralnom susretu detaljno razgovarali češki premijer Andrej Babiš i mađarski Viktor Orban i da je izuzetak prvo dozvoljen za Čehe a onda ga je Mađarska proširila na celu Višegradsku grupu, s obzirom na tesnu saradnju tih zemalja u borbi protiv pandemije kovida-19.

Da češki turisti neće morati da menjaju svoje planove za odmor u Mađarskoj, bez obzira na zatvaranje njenih granica, saopštio je sinoć nezvanično češki premijer Andrej Babiš koji je na Bledski strateški forum otišao sa predlogom koji će podneti i Evropskom savetu, da o merama pooštravanja pojedinih zemalja odlučuju i komuniciraju sa inostranstvom epidemiolozi, a ne političari.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*