Stefan Milenković 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini

BEOGRAD –

Jedan od vodećih violinista današnjice Stefan Milenković, održaće koncert uz Simfonijski orkestar RTS-a 23. decembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Čuveni umetnik na violini će kao solista predstaviti jedan od najzahtevnijih i najlepših koncerata za ovaj instrument, jedinstvenom delu u opusu ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog pod nazivom Koncert za violinu i orkestar.

Pored ove kompozicije, biće izvedena u „Simfonija br. 3 čuvenog Kamija Sen-Sansa, poznata i kao Orguljska simfonija, u čijem će izvođenju nastupiti i orguljaš Zoltan Borbelj.

stefan, milenkovic, foto, ns, epk, jelena, ivanovic, 5

Izvor: NS EPK / Jelena Ivanovic

Ovo delo smatra se istorijskim ostvarenjem u opusu ovog francuskog stvaraoca, koji je na jedinstveni način sublimirao zvučnost orgulja, poznatih kao „kraljica instrumenata, i simfonijskog tkiva velikog orkestarskog ansambla.

Predstojećim spektaklom dirigovaće Bojan Suđić, jedan od najtraženijih umetnika na ovim prostorima, koji radi izuzetno velike projekte i ansamble.

Simfonijski orkestar RTS, danas je moderni bend, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Njihov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane kulturne baštine, kao i muziku popularnih žžanrova.

Violinista Stefan Milenković je umetnik svetske karijere, nastupao je na svim važnijim svetskim pozornicama sa vodećim orkestarskim ansablima i dirigentima i do skoro je živeo u Americi.

Još kao dete pokazao je izuzetan talenat vilinskog virtuoza, koji ga je uz mnoge važne pedagoge, doveo do pravog majstorstva.

Ovaj svestrani muzički umetnik oprobao se i u drugim žanrovima, pokazujući time da vrhunska umetnost nema granica.

Tokom ove godine imao je koncerte po Evropi, a u Srbiji – u okviru festivala Kaleidoskop kulture sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu, sa kamernim orkestrom Muzikon u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu, na festivalima u Pančevu i Banja Luci, a držao je i prvi put Master klas od dve nedelje u Čačku za odabrane mlade talente violine iz celog sveta.

Na Svetski dan muzike 22. juna 2022. Stefan će sa kolegom dr Neletom Karajlićem imati koncert na stadionu Tašmajdan.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*