Šteta u oblasti turizma oko milijardu evra

BEOGRAD –

Novim pravilnikom od 14. novembra rešen je problem sa polisama osiguranja i do sada su registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu, izjavila je danas ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Tatjana Matić.

Kako se destinacije u regionu spremaju za sezonu“, rekla da su uvedene dve kategorije licenci sa nižim limitom garancije putovanja.

matic, tatjana,

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Izdvojene su i subvencije, te će turističke agencije moći da refundiraju deo sredstava koje su izdvojili za polise osiguranja, navela je Matić.

„Susrećemo se sa novom situacijom koja je izazvala i najveću ekonomsku krizu, s aspekta privrede, turizam je naročito pogođen. Srbija nije mogla, kao ni ceo svet, da izbegne katastrofalne posledice. Procenjuje se da je šteta u oblasti turizma oko milijardu evra“, rekla je Matić.

Kako kaže, ono ssto je država uradila na samom početku pandemije jeste donošenje paketa od četiri seta ekonomskih mera.

„Osim toga data je posebna pomoć sektoru hotelijerstva, kao i turističkim agencijama koje su dobile pomoć u vidu povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva iz Fonda za razvoj“.

planina, priroda, srbija, turizam

RTV (Srđan Ristić)

Konferenciju je organizovala kompanija Color Media Communications uz podršku Turističke organizacije Srbije, Olimpijskog centra Jahorina, Skijališta Srbije, Turističke organizacije Vrnjačka Banja, Turističke organizacije Novi Bečej, Emirović raj kompleksa iz Novog Pazara i AMS Osiguranja.

Direktorka TOS-a Marija Labović je rekla da je ova godina veliki izazov, kao i da su hotelijeri prepoznali da su bezbednost i sigurnost zaposlenih i turista na prvom mestu.

„Takodje, fokus nam je na odmoru i aktivnostima na otvorenom, što je postalo i najtraženije od samih turista. Ovom situacijom, najviše su pogodjeni gradski centri, banje i planine beleže pad od 19 odsto zaključno sa septembrom“.

Zato smo otimisti kada je u pitanju zimski period da će makar od januara biti bolje, dodala je ona.

Kako kaže, za sada je uknjiženo oko 30 odsto rezervacija za novogodišnje praznike.

„Dobro je što su se hotelijeri fleksibilni i dozvoljavaju da se rezervacije drže dosta dugo i da postoji mogućnost refundacije troškova. Prema informacijama sa terena naši zimski centri su spremni, a dalja epidemiološka situacija će presuditi u kom pravcu će se ova zimska sezona kretati“, rekla je ona.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*