Stiže još 10.000 vakcina protiv gripa, u domovima zdravlja od 18. decembra

Foto: EPA/Fedrik von Erichser

U Srbiju danas stiže dodatnih 10.000 doza vakcina protiv gripa, prenosi portal Radio televizije Srbije. U domovima zdravlja biće od srede, 18. decemba.

Foto: EPA/Fedrik von Erichser

Virus gripa stigao je u Srbiju prošle nedelje, podseća RTS. Iako je ove godine naručeno 50.000 vakcina više nego prošle godine, ukupno skoro 300.000 doza, one su potrošene u rekordnom roku.

Danas stiže dodatnih 10.000 doza, zatim sledi kontrola u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i vakcine će najverovatnije od srede biti u domovima zdravlja, piše portal RTS.

Doktorka Snežana Kušljević iz Doma zdravlja „Milutin Ivković“ smatra da će se ovim količinama vakcina povećati zaštita od gripa.

„Drago mi je da su građani povratili poverenje u vakcinaciju, što govore i ove dodatne količine. Imamo vremena da steknemo imunitet, potrebno je da prođu dve do tri nedelje od primanja vakcine i nadamo se da ćemo januar i februar dočekati spremni“, kaže Kušljević za RTS.

Prema njenim rečima, u ovom periodu ima dosta respiratornih infekcija, zatima stomačnog virusa kojima pogoduje i ovo toplo-hladno vreme.

Da bi se zaštitili, moramo da se prilagođavamo, što znači da vodimo računa o oblačenju i, prvenstveno, o dobroj ishrani.

„Jedite luka i slanine i pijte dosta tečnosti“, savetuje Kušljević i dodaje da je poželjno i uzimanje vitamina koje sadrže cink i selen koji povećavaju imunitet.

Preporuka je i da se izbegava prostor sa dosta ljudi, kako se infekcije ne bi širile, navela doktorka Kušljević.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*