Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije

MO

Svečanom akademijom održanom u niškom Domu vojske, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, obeleženi su Dan Kopnene vojske i Dan pešadije.

MO

U čestitki predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pročitanoj na početku svečanosti navodi se:

„Jedinice Kopnene vojske realizuju postavljene zadatke i postižu zapažene rezultate u obuci i osposobljavanju pripadnika svog vida i drugih subjekata odbrane i bezbednosti naše zemlje. Pokazali ste dobru volju i ispoljili spremnost da iskoristite mogućnosti u modernizaciji i osavremenjavanju jedinica Kopnene vojske. Stalni ekonomski napredak naše zemlje otvoriće nam nove mogućnosti da nastavimo sa modernizacijom naše vojske. Naš zajednički cilj je da Vojska Srbije bude najbolje obučena, opremljena i visoko profesionalna. Obučena, opremljena i visoko profesionalna vojska predstavlja okosnicu sistema odbrane Republike Srbije, ne čineći pretnju bilo kome.“

Obraćajući se prisutnima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je da je današnja Kopnena vojska kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske jer su časni vojnici i dobri ljudi.

MO

„Država Srbija na čelu sa predsednikom Republike Srbije, Ministarstvo odbrane i ministar odbrane, Generalštab Vojske Srbije i načelnik Generalštaba podržavaju Kopnenu vojsku u modernizaciji, naoružanju i vojnoj opremi. Na nama je da pripremamo Kopnenu vojsku, da bude spremna i na usluzi otadžbini, narodu i državi“, poručio je general Simović, dodavši da očekuje nastavak modernizacije i podršku u podizanju standarda pripadnike Vojske.

Svečanosti „Niš kroz ratove“, posvećenoj bogatoj vojnoj istoriji i svim junacima tog grada, prisustvovali su predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, veteranskih udruženja i brojni gosti. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Crkveno-pevačka družina „Branko“, vokalni i dramski umetnici.

MO

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo  je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*