Svečanost povodom osam vekova autokefalnosti SPC

FOTO TANJUG / OGNJEN STEVANOVIC /
BEOGRAD –

Svečanom akademijom u Hramu Svetog Save, Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd obeležili su večeras, u prisustvu patrijarha Irineja, 800 godina autokefalnosti SPC.

FOTO TANJUG / OGNJEN STEVANOVIC /

„Beograd večeras s ponosom slavi osam vekova autokefalnosti SPC. Osam vekova postojanja naše crkve je osam vekova postojanja naše države. To je i jasan dokaz da smo mi jedan od najstarijih naroda sa dugom državnom i crkvenom tradicijom“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Tanjug uoči svečanosti.

On je najavio da će u narednoj godini biti završen Hram Svetog Save, a biće uređena i čitava okolina hrama.

„Narednu godinu Beograd očekuje sa punim ponosom, jer konačno možemo da kažemo da se sa punim ponosom sećamo svoje istorije, da se nje ne stidimo, već da je ističemo, da je se sećamo kako bismo obezbedili za građane bolju budućnost i koračali kao narod napred“, zaključio je Vesić.

On je dodao da je Srbija pre osam vekova, pored autokefalnosti crkve, dobila zakonopravilo, krmčiju Svetog Save odnosno, prvi srpski ustav, tako da ove godine možemo da kažemo da slavimo osam vekova ustavnosti.

„Malo je naroda u svetu koji mogu da se podiče ustavnošću dugom toliko vekova kao i postanjem sopstvene države. Upravo zato ovaj događaj je za nas važan da se podsetimo toga šta smo bili, da čuvamo uspomenu na našu ustavnost, državu i crkvu“, rekao je Vesić.

Svečana akademija, u režiji Saše Gabrića, a čiji scenario potpisuju Milovan Vitezović, Bratislav Petković i Saša Gabrić, protekla je u besedama glumaca beogradskih pozorišta koji su tumačili likove Svetog Save, Svetog Nikolaja Velimirovića, Domentijana Hilandarca i Mihajla Pupina.

Najlepše duhovne i svetovne srpske pesme povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja izvodio je Hor RTS pod rukovodstvom maestra Bojana Suđića.

Svečanosti u kripti Hrama prisustvovali su i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i brojni predstavnici Grada Beograda, kulturnog i javnog života Srbije, diplomatskog kora.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*