Švedska lider u EU u korišćenju energije iz obnovljivih izvora

Foto: Pixabay/Winterseitler

U 2018. godini energija iz obnovljivih izvora je činila 21 odsto ukupne energije koja se koristi za grejanje i hlađenje u Evropskoj uniji. Ovaj udeo se neprestano povećava od početka prikupljanja podataka 2004. godine, kada je iznosio 12 odsto.

Foto: Pixabay/Winterseitler

Rast industrije, usluga i domaćinstava doprineli su povećanju obnovljive energije koja se koristi za grejanje i hlađenje.

Prema podacima Eurostata, Švedska se ističe među državama članicama Evropske unije – u njoj je skoro dve trećine (65 odsto) energije koja se u 2018. godini koristila za grejanje i hlađenje bilo iz obnovljivih izvora.

Više od polovine energije koja se koristi za grejanje i hlađenje dolazi iz obnovljivih izvora energije u sledećim zemljama: Letoniji (56 odsto), Finskoj (55 odsto) i Estoniji (54 odsto).

Naspram njih su Irska i Holandija (obe šest odsto), Belgija (osam odsto) i Luksemburg (devet odsto) u kojima je energija iz obnovljivih izvora najmanje doprinela grejanju i hlađenju.

Obnovljiva energija takođe podarzumeva izvedenu toplotu i toplotnu energiju (iz vazduha, zemlje ili vode) koja se eksploatiše toplotnim pumpama (ove informacije još uvek nisu dostupne u svim zemljama).

U 2018. godini toplotna energija dobijena na takav način činila je više od jedne četvrtine (27 odsto) energije iz obnovljivih izvora koja je korišćena za grejanje i hlađenje.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*