Tela umrlih od kovida plutaju indijskim rekama

FOTO: RAJESH KUMAR / TANJUG/AP

Tela preminulih od kovid-19 pronađena su bačena u neke indijske reke, saopštile su lokalne vlasti prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posledica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

 

Slike tela koji plutaju niz reku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svetskim naletom slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

FOTO: RAJESH KUMAR / TANJUG/AP

Iako su izveštaji u medijima povezali porast broja tela otkrivenih kako plutaju rekom i njenim pritokama poslednjih dana sa pandemijom, indijska severna država Utar Pradeš, u kojoj živi 240 miliona ljudi, do sada nije javno otkrila uzrok smrti.

– Uprava ima informacije da se tela onih koji su podlegli kovid-19 ili bilo kojoj drugoj bolesti bacaju u reke, umesto da se odlažu u skladu sa odgovarajućim ritualima – rekao je visoki državni zvaničnik Manodž Kumar Singh u pismu zvaničnicima u koje je Rojters imao uvid.

On je zatražio od seoskih zvaničnika da osiguraju da se leševi ne bacaju u vodu i rekao da će državna vlada dati siromašnim porodicama poginulih po 5.000 rupija (68 dolara) za kremiranje ili sahranjivanje tela.

Država je takođe zatražila od policije da patrolira rekama kako bi zaustavila tu praksu.

Dnevno 4.000 mrtvih

Indija svakodnevno zvanično prijavljuje oko 4.000 smrtnih slučajeva od te bolesti već skoro dve nedelje, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je broj preminulih verovatno mnogo veći zbog lošeg testiranja u ruralnim oblastima i drugih faktora.

 

 

 

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*