Tiodorović: U Nišu u privatnom domu za stare 30 zaraženo koronom

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs
NIŠ –

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za nišavski i toplički okrug, koji je Vlada juče formirala u cilju suzbijanja efekata epidemije koronavirusa u tom delu Srbije, rekao je da je krizna situacija u Nišu i okolini nastala pre svega zbog problema sa Gerontološkim centrom u Nišu.

„Svi zaraženi iz Gerontološkog centra su prebačeni u KC Niš još u nedelju. Njihovo stanje je trenutno lakše kliničke slike. Troje je preminulo najverovatnije na putu do KC. Bili su stariji, slabo pokretni ili nepokretni, i sa hroničnim bolestima“, rekao je Tiodorović za RTS.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

On je dodao da u jednom niškom privatnom domu za stare ima 30 štićenika pozitivnih na Covid, kao i 3 radnika te da će oni biti prebačeni ili su već prebačeni na KC.

Kaže da je nastupajuća „plima“ u oboljevanju na jugoistoku Srbije nastala zbog kašnjenja od nedelju dana u odnosu na drugi deo Srbije.

„U KC Niš, u starom delu bolnice koji je potpuno pun imamo 14 ljudi na respiratorima. U novom delu, preorijentisanom takođe za Covid, ima 212 pacijenata. Na raspolaganju nam je još 460 postelja“, naglasio je Tiodorović.

Dodaje da bi kovid bolnica sa 200 postelja u Leskovcu trebalo da podmiri potrebe u tom delu.

„U planovima su nam otvaranja bolnica i na drugim mestima, ako bude potrebe. Kako u civilnim tako i vojnim objektima“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, osam odsto zaraženih su zdravstveni radnici, ali, zahvaljujući kolegama iz okolnih gradova i svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i pomoći Beograda, moći će sve da se „pokrije“.

Održana sednica Štaba za Nišavski i Toplički okrug

U Nišu je održana prva sednica Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu.

Na sastanku je dogovoreno kako će se dalje reagovati i pratiti postojeća žarišta u tom delu zemlje, i šta treba preduzeti da se nova žarišta ne bi pojavila, rekla je za RTS načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Ona je navela da se i u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, kod Aleksinca, pojavio određen broj zdravstvenih radnika i štićenika koji su pozitivni na Kovid 19, te da će tokom dana biti održan sastanak sa direktorima zdravstvenih i socijalnih ustanova, kako bi se dogovorili naredni koraci.

Napomenula je da u Niškom okrugu testova ima dovoljno, kao i da će do kraja nedelje u Niš stići nove količine.

Dodala je da su sinoć urađeni testovi za one koji su u privremeni smeštaj u nišku halu Čair ušli među prvima, i koje, ako nalazi budu negativni, čeka odlazak u kućnu izolaciju.

Sotirovski je rekla i da zdravstvene i druge opreme za lekare i medicinske radnike ima u dovoljnoj količini.

„Sve što Štab naloži, na dnevnom nivou ćemo pratiti da li se to sprovodi“, rekla je ona.

Sotirovski je navela i da je inspekcija obilazila gotovo sve strane kompanije u tom okrugu, jer su se radnici žalili na uslove, kao i da su i epidemiolozi bili na terenu, te da su pojedine kompanije prihvatile preporuke epidemiologa i inspekcije rada.

„Konkretno, Jura je imala problema, a sada se sprovode mere, radnici su sa zaštitnom opremom, na dovoljno velikom rastojanju, kako je propisano, na 50.000 kvadrata, epidemiolozi su propisali 50 radnika“, rekla je Sotirovski.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*