Tramp uveo sankcije firmama koje pomažu izgradnju „Severnog toka 2“

Tramp Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se uvode sankcije kompanijama koje pomažu ruskoj firmi „Gasprom“ u završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ kojim će se Evropska unija snabdevati tim energentom. SAD smatraju „Severni tok 2“ bezbednosnim rizikom po Evropu.

U zakonu koji je potpisao Donald Tramp, gasovod „Severni tok 2“ se karakteriše kao sredstvo prinude. Na udaru kaznenih mera su firme koje pomažu da Rusija, kako tvrde Sjedinjene Države, povećava izvoz gasa u Evropsku uniju preko gasovoda, pre svega u Nemačku.

                                                                                Tramp Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Izgradnja je koštala 11 milijardi dolara, a tom projektu su se suprostavili kako Republikanci, tako i Demorkate u Kongresu.

Trampova administracija strahuje da bi gasovod vodio većoj energetskoj zavisnosti Evrope od Rusije, ali bi i smanjio tržište za izvoz američkog tečnog prirodnog gasa u EU.

Tramp je rekao da bi gasovod mogao pretvoriti Nemačku u taoca Rusije, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel kazala da se protivi sankcijama zbog projekta „Severni tok 2“.

Američki predsednik potpisao je i zakon o vojnom budžetu, vrednom 738 milijardi dolara. Njime se prvi put u istoriji Sjedinjenih Država predviđa formiranje „kosmičkih snaga“.

U vojnoj bazi Endrjuz, šef Bele kuće je to nazvao istorijskim danom za Ameriku.

„Taj zakon podrazumeva najveće investicije u američku vojsku do sada ali je veliko dostignuće i to što zvanično inaugurišemo novi deo naše vojske, Kosmičke snage. Usled velikih pretnji po našu nacionalnu bezbednost, američka superiornost u svemiru je od vitalne važnosti“, izjavio je Tramp.

Američki predsednik imenovao je generala Reja Rejmonda za prvog šefa kosmičkih operacija i prvog pripadnika budućih Kosmičkih snaga.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*