Tri svedoka prepoznala Keserovića u fotoalbumu

Istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH rekao je danas na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, da su tri svjedoka u predočenom fotoalbumu prepoznala optuženog.
Jasmin Keserović - Foto: Screenshot/YouTube

                                                                                                                                       Jasmin KeserovićFoto: Screenshot/YouTube

Istražilac, čije ime je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno objavljivati, rekao je da je njegov zadatak bio da obavi radnje prepoznavanja sa tri svjedoka – zaštićenim svjedokom N-2, te povratnicama iz Sirije Aminom Kečo i Sedžidom Dedić.

On je potvrdio da su svjedoci na jednoj od šest fotografija u fotoalbumu prepoznali optuženog Keserovića, prenosi Birn.

– U sva tri slučaja bila je pozitivna identifikacija, svjedoci su prepoznali Keserovića – rekao je istražilac.

Advokat optuženog Senad Dupovac je prilikom ispitivanja svjedoka naveo da će ga ispitati na okolnosti zakonitosti preduzetih radnji.

On je rekao da u zapisniku Amine Kečo sa prepoznavanja nije sadržan opis lica, te da se u izjavi u dijelu za opis navodi „da ga poznaje onoliko koliko ga poznaje“.

– Zaštićeni svjedok je opisao da ima dužu kosu, a od šest fotografija koje ste prezentovali, samo je jedna osoba sa dugom kosom – rekao je Dupovac, na šta je svjedok pojasnio kako su to fotografije kojima se u tom trenutku raspolagalo.

Dupovac je rekao da u trećem zapisniku Sedžida Dedić navodi kako je Keserović osoba slabe tjelesne građe, smeđe kose i nižeg rasta, pri čemu se, kako je rekao, podudara samo karakteristika smeđe kose.

U dodatnom ispitivanju tužioca Ćazima Hasanspahića, svjedok je pojasnio da su svjedoci koji su vršili prepoznavanje ranije saslušavani, te su tu dali opise na osnovu kojih su i vršene radnje prepoznavanja optuženog Keserovića.

Vještak Tužilaštva BiH Munib Dedović, zaposlen u Odjeljenju za kriminalističku tehniku i forenziku MUP-a Kantona Sarajevu, utvrđivao je identitet optuženog Keserovića upoređivanjem otisaka sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo sa otiscima izuzetim od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu BiH.

– Utvrđeno je da otisci potiču od iste osobe. Otisci su istovjetni, pripadaju Jasminu Keseroviću – rekao je Dedović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nenad Šeleda, po završetku saslušanja svjedoka i vještaka, rekao je da je optuženi dopisom Sudu tražio da komunicira i druži se sa ostalim optuženima koji su bili u Siriji.

Budući da se Tužilaštvo do današnjeg ročišta nije izjasnilo po ovom pitanju, Hasanspahić je rekao da tu odluku prepušta pritvorskoj jedinici.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. avgust.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*