Trivan: Pošumljavanje najbolje protiv klimatskih promena

VLADA SRBIJE

„Ove godine u Srbiji u saradnji sa „Egzitom“ pokrećemo veliki dugogodišnji  projekat sadnje miliona stabala u koji ćemo pozvati  i zemlje regione da se uključe, a kojim  ćemo pokazati da je pošumljavanje najbolji način da i Srbija kao i EU dostigne tako važan cilj bez emisije ugljen-dioksida i efekata staklene bašte do 2050. godine“, rekao je ministar zaštite  životne sredine Goran Trivan. Ministar je pozvao sve institucije, fakultete, škole, civilni  sektor i medije  da se pridruže u uključe u ovaj veliki projekat koji pokreće Srbija.

Ministar Trivan je to rekao danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ gde je simboličnom sadnjom stabla kedra učestvovao u akciji sadnje 12 stabala, kojom se, uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine, obnavlja i unapređuje biodiverzitet tog jedinstvenog zaštićenog područja  od izuzetnog naučnog i obrazovnog značaja. Trivan je kazao da je Botanička bašta „Jevremovac“ jedan od najvrednijih objekata ove vrste ne samo kod nas nego i u regionu kojoj će MZŽS  kao i do sada nastaviti da daje podršku.

VLADA SRBIJE

„ U kontekstu klimatskih promena pitanje biodiverziteta postaje  najvažnije  planetarno pitanje i sadnja drveća i pošumljavanje je  jedan od najboljih, najvažnijih i najubedljivijih načina  da pokažemo da, čuvajući i unapređujući biodiverzitet sprečavamo posledice klimatskih promena i  brinemo za budućnost i Planete i budućih generacija. Sadnja  drveća je način da ukažemo javnosti da u tehnokratskom  vremenu uništavanja Planete, u kome civilizacija učestvuje preko dva veka, možemo da projektujemo bolju i zdraviju budućnost života na Zemlji“, rekao je ministar.

Trivan je takođe ukazao da  se biodiverzitet ne čuva samo u botaničkim baštama već i u šumama, parkovima, u čitavoj prirodi i našem okruženju. Podsetio je da je u predhodne dve godine uz podršku MZŽS u lokalnim samoupravama pošumljeno 280 hektara i da je i ove godine  raspisan kokurs kojim se finansijski podržava  pošumljavanje u opštinama u Srbiji.

Upravnik Botaničke bašte „Jevremovac“ prof. dr Milan Veljić je zahvalio Ministarstvu zaštite životne sredine  na podršci  u ovoj akciji koja je deo ukupne aktivnosti u revitalizaciji i unapređenju „ Jevremovaca “čiji biljni fond obuhvata  2000 različitih vrsta.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*