Trudnice, porodilje i hronični bolesnici neće ići u privremene bolnice

Foto: 021.rs

Odluka o ukidanju kućne izolacije, u koju su upućene zaražene osobe sa lakšim simptomima, i njihov smeštaj u privremene bolnice doneta je kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, rekao je epidemiolog Predrag Kon i doda da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke.

Foto: 021.rs
Prema njegovim rečima, u privremene bolnice neće se smeštati trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.
Suština je u tome da su ove improvizovane bolnice napravljene upravo zato da bi zaštitile od širenja infekcije, nisu one napravljenje toliko za lečenje, svi ti slučajevi moguće je da se leče kod kuće. Međutim, prikazano je, posebno u Kini, a sada i kod nas, da na taj način ne može da se zadrži infekcija„, rekao je Kon.
Ističe da će u privremenim bolnicama biti i dosta zdravstvenih radnika koji će kontrolisati pacijente i dodao da će od njihovog ponašanja zavisiti ponašanje ostalog stanovništva.
Kon je dodao i da je u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smešteno 104 pacijenata, u „Čair“ u Nišu 64, a na Novosadskom sajmu 38 pacijenata.
Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se ukida samo kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija.
Kućna samoizolacija odnosi se na osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija, kod njih se ne može raditi odmah testiranje, zato što virus mora da se razmnoži da bi mogao da se detektuje. Te osobe se testiraju ili kada dobiju simptome ili kada istekne period samoizolacije pre nego što se vrate svojim društvenim aktivnostima„, pojasnila je Kisić Tepavčević.
Podsetimo da su Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ lokalnim samoupravama prosledili nove instrukcije, prema kojima nema više lečenja kod kuće, već svi zaraženi virusom korona moraju da se leče u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Odlukom Vlade svi pozitivni na virus koronu biće lečeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.
Virusom korona u Srbiji je zaraženo je 2.447 ljudi, 61 osoba je preminula.
Autor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*