Tužilaštvo spremno za suđenje vođama OVK, odbrana traži još 18 meseci

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva, na prvoj statusnoj konferenciji, saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su vođe OVK uhapšene i kada su izvršeni pretpresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Na prvoj statusnoj konferenciji, sudija za prethodni postupak je istakao da je tužilaštvo spremno i da suđenje može uskoro da počne, kao i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Optuženi prate sednicu putem video-linka iz pruitvorske jedinice

Optuženi prate sednicu putem video-linka iz pruitvorske jedinice

Sa druge strane, glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

„Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine“, rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Tužilaštvo: 1.500 dokaza protiv OVK

Predstavnica Specijalizovanog tužilaštva izjavila je da to tužilaštvo ima oko 1.500 dokaza za suđenje u procesu protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, a koje bi moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilaštvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih, a tužilaštvo je odgovorilo da će odbrani obelodaniti više od 1.000 dokaznih predloga.

Predstavnica tužilaštva je ukazala da će možda imati i više dokaza protiv optuženih, ali da to zavisi od daljeg toga istrage koja je i dalje u toku.

Napomenula je da tužilaštvo ima 153 svedoka, čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju.

Govoreći o obelodanjivanju dokaza, ona je navela da će kompleti materijala biti dostavljani odbrani u etapama.

Sud u Hagu

Sud u Hagu

Rekla je da tužilaštvo nema obavezu da materijal obeležava kao „oslobađajući“ kada ga dostavlja odbrani, već da će samo najaviti kada bi takvi dokazi mogli da joj budu dostavljeni.

Sva četvorica optuženih u tom predmetu – Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, ne prisustvuju konferenciji u sudnici, već je prate putem video linka iz pritvorske jedinice.

Šest njihovih branilaca učestvuje u konferenciji takođe putem video linka, a samo je jedan u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Tužilaštvo poseduje više od 40.000 stranica dokaznog materijala, izveštaja, fotografija, više od 20 sati audio materijala i drugo.

Tači i ostali prvi put su prošle sedmice pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu – najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*