Tužilaštvo u Hagu za Mladića traži osudu po još jednoj tački

epa08624150 A handout photo made available by the UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (UN-IRMCT) shows Bosnian Serb former general Ratko Mladic (C) arriving for his appeal against his sentence at the UN tribunal in The, Hague, the Netherlands, 25 August 2020. Mladic was found guilty by the International Criminal Tribunal (ICT) of genocide and other wartime crimes under a first-instance verdict in 2017 and sentenced to life. EPA-EFE/Leslie Hondebrink-Hermer/UN-IRMCT / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
HAG –

Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu predložilo je sudijama žalbenog veća Mehanizma da usvoje žalbu i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglase krivim po još jednoj tački optužnice po kojoj je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Mladić je bio oslobođen samo za genocid u šest bosanskih opština, dok je po devet drugih tačaka optužnice proglašen krivim i osuđen na najtežu kaznu – doživotni zatvor.

ratko, mladic54

Tužilaštvo smatra da je on kriv i za genocid nad muslimanima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

Na današnjoj raspravi osporavalo je žalbene navode Mladićevih advokata koji su juče tri sata pobijali prvostepenu presudu ukazujući na njene nedostatke.

Predstavnica tužilaštva je pored ostalog rekla da su Mladić i Radovan Karadžić u udruženom zločinačkom poduhvatu imali cilj da eliminišu muslimane sa određenih teritorija, progonima, prinudnim isljenjem, ubijanjem…

Mladićevi advokati juče su zatražili od žalbenog veća da Mladića oslobodi od optužbi, tvrdeći da je pretresno veće Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam, pogrešilo kada je Mladića proglasilo krivim jer nije uzelo u obzir validne, neposredne dokaze koji potvrđuju da nije kriv za optužbe za koje se tereti.

Mladić će se sudijama obratiti danas na kraju usmene rasprave, a za svoje izlaganje imaće na raspolaganju 10 minuta.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je u nekom delu preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje.

U prvostepenoj presudi pretresno veće Haškog tribunala je zaključilo da je Mladić zločine pocinio svojim učešćem u četiri udružena zlocinačka poduhvata.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA-EFE/Leslie Hondebrink-Hermer

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*