U 2021. pronađena vakcina protiv koronavirusa, ali su i ovo značajna naučna otkrića

(Pixabay)

Prethodna 2021. bila je jedna velika godina, u medicinskom smislu, jer nam je donela vakcine protiv koronavirusa. Za to dostignuće može se reći da je obeležilo 2021. godinu, ali je bilo još naučnih otkrića na području zdravlja koja nisu povezana sa pandemijom.

Medicinski psihodelici

Lekovi sa psihodeličnim efektom pokazali su se obećavajući u lečenju nekoliko stanja mentalnog zdravlja poslednjih godina. U 2021. dve studije istakle su važnost supstanci i terapije.

Naime, za osobe s posttraumatskim stresnim poremećajem lek MDMA može da pruži olakšanje. U kliničkom ispitivanju 67 odsto pacijenata koji su primali MDMA uz klasičnu terapiju sa terapuetom doživeli su takvo poboljšanje da više nisu bili pod dijagnozom posle svega dva meseca, navodi Indeks.

Takođe, psilocibin, aktivni sastojak u posebnoj vrsti pečuraka pokazao se kao vrlo efikasan u smanjivanju simptoma depresije.

Test krvi koji otkriva 50 vrsta raka

Nova tehnologija mogla bi da otkrije rane znakove više od 50 vrsta raka na odnovu jednog vađenja krvi. U pitanju je test koji je osetljiv na delove DNK u krvi koji bi mogli da signaliziraju na prisutnost raka. U kliničkim ispitivanjima u kojima su učestvovali ljudi kojima je već dijagnostikovan rak, test je identifikovao 51.9 odsto karcinoma u bilo kojoj fazi razvoja.

Implant za lečenje ACL

ACL je jedan od četiri ključna ligementa kolena i on je najčešći tip povrede kolena. Povreda ovog ligamenta je uobičajena, ali i teška i da bi se ovo stanje popravilo potrebno je često nekoliko operacija i dug oporavak.

Novi implantat kolena u osnovi stimuliše ACL da se sam izleči. Revolucionarni uređaj napravljen je od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi.

Nova pilula protiv gljivične infekcije

Naučnici su razvili prvi novi antifungalni lek koji blokira razvoj kandide, gljivice koja uzrokuje vaginalne gljivične infekcije.

U pitanju je potpuno nov tretman koji nudi rešenje i pomak od postojećih antifungalnih lekova.

Mlečna formula za bebe

Dve naučnice napravile su prvu laboratorijski odgajanu seriju majčinog mleka. Radi se o prvom mleku koje je napravljeno sa ćelijama s nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mleka, piše Indeks.

Mleko je napravljeno od ćelija dojke koje su nastale u laboratoriji umesto od sastojaka kako bi se napravio proizvod sličan pravom majčinom mleku.

Iako je možda nutritivno složenije od dosad poznate mlečne formule, osnivači ne tvrde da je i ovaj proizvod savršena zamena za majčino mleko jer nije u stanju da prenositi važnu imunološku zaštitu s roditelja na dete.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*