U Austriji se očekuje vlada konzervativaca i ekologa početkom 2020.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Austriji sa ekolozima biće potpisan najkasnije sredinom januara, rekao je danas u Beču bivši austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc, čija je partija OVP pobedila na septembarskim izborima.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Jako sam veliki optimista o mogućnosti formiranja vlade sa Zelenim. Naš cilj da imamo operativnu i snažnu vladu koja će položiti zakletvu početkom januara ili najkasnije sredinom januara 2020“, rekao je Kurc novinarima.

Šef Zelenih Verner Kogler potvrdio je taj datum i rekao da je vrlo važno za njih i da se oslanjaju na zajedničkom održivom programu.

Ni konzervativci ni ekolozi nisu precizirali datum polaganja zakletve niti su dali detalje o raspodeli resora.

OVP je bio najjači na izborima sa 37,5 odsto glasova a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9 odsto glasova.

Sebastijan Kurc vodio je Austriju u koaliciji sa ekstremnodesničarskom partijom FPO između decembra 2017. i maja 2018. pošto je prevremeno prekinuo koaliciju između OVP-a i socijaldemokrata.

Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog korupcionaškog skandala oko šefa FPO-a. Posle sazivanja prevremenih izbora ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. FPO je izgubio deset procentnih poena u odnosu na prethodne izbore.

Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim 11. novembra. Te dve partije imaju dovoljnu većinu u parlamentu da vladaju.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*