U četvrtak sajam Nauka za privredu

Foto: Dnevnik.rs

Šta je to što privrednicima mogu ponuditi najznačajniji naučnoistraživački instituti i centri u Vojvodini, rešenja direktnog transfera znanja i tehologija koja doprinse stvaranju novih  i komercijalno primenjivih proizvoda i usluga biće prezetovano na Sajmu “Nauka za privredu” koji će biti održan u četvrtak na Novosadskom sajmu.

Foto: Dnevnik.rs

o rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zorana Miloševića, fokus sajma je digitalizacija, koja doprinosi kvalitetnijem radu svih – od fakulteta do privrede, a sareadnja doprinosi razvoju clog društva.

– Srbiji su neophodne inovacije i nove tehnologije koje vuku napred  jer se korišćenjem i primenom najnovijih naučnigh dostignuća omogućava stvaranje nove vrednosti u privredi –  – rekao je Milošević.-  Upravo to nudi ovaj sajam na kojem će biti prestavljeno 25 digitalnih rešenja za uspešno povezivanje nauke i privrede.

Digitalna rešenja, koja doprinose unapređenju rada i poslovanja biće predstavljena u gotovo svim oblastima – poljoprivrede, prehrambene industrije, šumarstva, saobraćaja, elektronike, računarstva i automatike medicine, farmacije…. a biće predstavljena i platforma s otvorenim pristupom naučnim i umetničkim rezultatima rada svih fakulteta i instituta u Novom Sadu.

Ove godine novina je to što će tri najuspšenija rešenja biće nagrađena, a ukazujući da su rešenja primenjiva u malim i srednjim preduzećima, kao i velikim kompanijama, prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu Stevan Stankovski je istakao da će to sigurno imati pozitivan efekat na razvoj naučnoistraživačkog rada.


Fakulteti, instituti…

Sajam “Nauka za privredu” organizuju Novodsadski sajam,  Pokrajinski sekratrijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Univerzitet u Novom Sadu.

Uz fakultete i institute UNS-a,  predstaviće se i druge naučno istraživačke institucije iz Vojvodine.


Po rečima izvršnog direktora za sajamsku delatnost na Novosadskom sajmu Borisa Nadlukača, dolazak na ovaj sajam omogućava privrednicima da se upoznaju s inovativnim rešenjima primenjivim u praksi.

– Sajam će pružiti uvid u dosadašnju saradnju naučnoistraživačke zajednice u Vojvodini i privrednika spremnih da inoviraju poslovanje, a sigurno je da je to i put za uspostavljanje novih kontakata  – kaže Nadlukač.

Ulaz na ovu priredbu je besplatan.

IZVOR.DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*