U Egiptu digitalno odmotana mumija stara 3.500 godina, naučnici fascinirani

(EPA-EFE/KHALED ELFIQI)

Naučnici iz Kaira digitalno su „odmotali” mumificirano telo faraona Amenhotepa otkrivajući tako vrlo interesantne detalje o njemu.

Kako navodi Sahar Salem, radiolog koja je učestvovala u otkrivanju mumije, podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. Posebno je naglasila, piše Dejli mejl, da je oduševljena činjenicom da je pri odmotavanju otkrila da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujuće dobre i očuvane zube.

Faraon Amenhotep je do sada bio jedna od retkih kraljevskih mumija koju nije bilo moguće odmotati. Salem je sa svojim timom koristila tehnologiju trodimenzionalnog skeniranja, a rezultati koje su dobili su fascinatni. Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakita s kojim je on sahranjen.

„Imao je otprilike 35 godina kada je umro. Bio je visok 169 centimentara i imao je sjajne zube. U odeći je imao 30 amajlija i jedinstveni zlatni pojas sa perlama”, rekao je Salem.

Amenhotep je bio drugi kralj iz 18. dinastije i tron je preuzeo nakon smrti svog oca Ahmosa. Originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena. Otkriven je 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu. Egiptolozi do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, jer je kako pišu mediji, bila dobro očuvana i sa mnogim cvetnim dekoracijama. Sada je, tvrdi Salem, stvorena potpuno nova prilika za istraživače da otkriju dosta toga o ovom drevnom egipatskom vladaru.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*