U Futoškom parku u toku postavljanje novog zalivnog sistema

Ugradnja novog zalivnog sistema u Futoškom parku počela je nedavno, dok je taj posao u Limanskom parku i na Bulevaru Evrope već završen. To potvrđuje i Jelena Prica iz “Gradskog zelenila” koja navodi i da trenutno testiraju zalivne sisteme u Limanskom parku i na Bulevaru Evrope.
e
Foto: S. Savić

Za izgradnju zalivnih sistema na delu Bulevara Evrope, kao i u Futoškom i Limanskom parku izdvojeno je ukupno 147,3 miliona dinara s PDV-om i rok za završetak svih radova je 90 dana. Ugovor za taj posao letos je zaključen s grupom firmi – “Bob” iz Novog Sada, “Skala garden” iz Subotice i “Svetlana Džida – građevinska radnja Irina 2009 MM” iz  Veternika.

Nabavka i ugradnja novog zalivnog sistema u Futoškom parku koštaće gotovo 35,8 miliona dinara. Na području tog parka uspostavljen je režim zaštite drugog stepena, a u okviru održavanja i nege zelenih površina i drvoreda predviđena je izgradnja automatskog zalivnog sistema, sa izvorištem na celokupnoj površini, i “pop-ap” mlaznicama, kao i zalivanjem “kap po kap”.

Kao i u Futoškom, i u Limanskom parku, najvećem u gradu površine 101.391 metar kvadratni, ugrađen je automatski zalivni sistem, s izvorištem, za koji je izdvojeno  39,2 miliona dinara. Za zalivanje                     travnjaka biće korišćeni “pop-ap” raspršivači, s rotacionim mlaznicama, dok je za cveće i žbunje predviđen sistem “kap po kap”, a oko stabala su  postavljene cevi za navodnjavanje. Osim toga, kako je u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, za dodatno navodnjavanje novozasađenih biljaka biće korišćena mreža s baštenskim crevima za zalivanje.

Najviše novca, gotovo 72,4 miliona dinara, izdvojeno je za ugradnju automatskog zalivnog sistema na Bulevaru Evrope, od Futoške ulice do kružne raskrsnice na Limanu, s tim da će zahvatati i početak Bulevara patrijarha Pavla. Javnom nabavkom je obuhvaćena samo desna strana Bulevara Evrope, posmatrano iz pravca Futoške ulice, dok je suprotna strana izostavljena zbog, kako je navedeno, “nedefinisanja zelenih površina”.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*