U Nemačkoj sve više lažnih potvrda o vakcinaciji

BERLIN –

Nemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv kovida-19 i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta.

Revakcinisane osobe već nekoliko nedelja olakšano ulaze u zemlju i odlaze kod frizera ili u kafiće i restorane.

„U Nemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji. Samo u Bavarskoj je zabeleženo nekoliko desetina slučajeva“, saopštila je kancelarija.

korona, kovid, vakcinacija, vakcine, 2

Izvor: EPA-EFE (Valdrin Xhemaj)

U kancelariji strahuju da bi broj takvih potvrda mogao da se poveća stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

„Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za lažnim potvrdama o vakcinisanju“, piše u saopštenju koje je prenela agencija Hina.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo kako se preko raznih internet platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

„Cene potvrda o vakcinisanju protiv korona virusa kreću se od visokih dvocifrenih do niskih trocifrenih iznosa, u evrima“, saopštilo je tužilaštvo.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na Telegramu preko kojih se traže i nude lažne potvrde višestruko se povećao poslednjih nedelja.

Britanci koji žele u Francusku moraju da daju „ubedljiv razlog“

Britanci i ostali putnici koji dolaze u Francusku, a nisu građani Evropske unije, moraće da pokažu „ubedljiv razlog“ da bi ušli u zemlju.

Francuska ponovo uvodi striktnija pravila za dolaske iz Velike Britanije, osim ako nisu državljani Francuske, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Parizu, a preneo londonski „Miror“.

Mere se uvode sa namerom da se spreči širenje kovida-19, konkretno, indijskog soja.

Francuska je još u sredu saopštila da će Britanci, koji žele da uđu, morati po dolasku u karantin.

Još se ne zna šta su „ubedljivi razlozi“, ali je francuska vlada ranije rekla da bi razlozi za ulazak mogli da budu zdravstveni, porodični ili profesionalni.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*