U novoj godini umrežene sve klinike KCV

021.RS

Od prvog dana naredne, 2020. godine pacijenti koji se leče u bolnicama u sastavu Kliničkog centra više neće morati da nose nalaze od jedne do druge klinike, jer je najveća pokrajinska bolnica uvela novi informacioni sistem.

021.RS

 

Sve klinike u krugu Kliničkog centra Vojvodine biće informaciono povezane, najavljuje za “Dnenik” v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine profesorka dr Edita Stokić.

– Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prepoznali su višegodišnju potrebu za uvođenjem jedinstvenog bolničkog informacionog sistema u Klinički centar Vojvodine, te smo, zahvaljujući njima, u toku 2019. godine ovaj projekat realizovali. Postavljena je nova optička infrastruktura u krugu kompleksa Kliničkog centra Vojvodine, a postavljene su i unutrašnje instalacije, odnosno strukturno kabliranje unutar zgrada. Takođe, nadograđeni su glavni Data centar s novom serverskom opremom, kao i sekundarni Data centar koji se nalazi u Klinici za ginekologiju i akušerstvo – kaže za “Dnevnik” dr Stokić.

Prema njenim rečima, na taj način je Klinički centar Vojvodine dobio jedinstvenu računarsku mrežu sa savremenim Data centrom koja predstavlja osnovu za uvođenje novog zdravstvenog informacionog sistema.

– U sklopu ovog projekta obezbeđena je i računarska oprema koja je bila neophodna za početak implementacije Kliničkog informacionog sistema. Za kompletnu realizaciju ovog projekta Pokrajinska vlada je izdvojila oko 117,5 miliona dinara. Trenutno je u toku završna faza projekta, odnosno, sprovodi se svakodnevna obuka zaposlenih lekara i medicinskih sestara KCV za rad u Kliničkom informacionom sistemu – navodi dr Stokić.

Kako ističe, završetkom ovog projekta poboljšaće se kvalitet pružanja usluga korisnicina, obezbediti centralizacija, pouzdanost i sigurnost podataka. Olakšaće se prikupljanje, korišćenje i obrada podataka koji proizilaze iz obimne zdravstvene dokumentacije, a poboljšaće se komunikacija s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, s kojim Klinički centar Vojvodine ima obavezu da svakodnevno ili povremeno razmenjuje informacije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković najavio je ranije da će ovaj posao biti završen do kraja godine, ali je i naglasio da će se maksimalno voditi računa o zaštiti prava pacijenata.

– Sva dokumentacija će biti na jednom mestu i pacijente više pratiti gomila papira i dokumentacije, već će kod lekara ići samo sa zdravstvenom knjižicom. Kada prelaze sa jedne na drugu kliniku, ili prilikom dolazaka na kontrole, kompletna dokumentacija biće na jednom mestu i dostupna lekarima, ali će se podaci čuvati u skladu sa Zakonom o zaštiti prva pacijenata i maksimalno će se voditi računa o tome da pristup dokumentaciji imaju samo oni koji direktno učestvuju u lečenju pacijenata – objasnio je tada dr Gojković.

Na ovaj će, kako je istakao pokrajinski sekretar, biti poboljšana i komunikacija između lekara na razičitim klinikama KCV, jer će biti unapređen sistem obrade podataka i lekari će moći u potpunosti da se upoznaju sa zdravstvenim stanjem pacijenata koji se leče u celom KCV.

Informatizacija će unaprediti i rad IZIS-a, ali i onoga što vezuje Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja, a što se naziva „DRG sistem“, gde se u okviru dijagnostički srodnih grupa vidi koliko se novca obično troši za neku proceduru ili intervenciju, a gde dolazi do odstupanja i kada neki lekar, na primer, troši dva ili tri puta više novca u lečenju, u odnosu na nekog od kolega.

Bolje funkcionisanje ustanove

– Postavljanjem nove, savremene mreže spoljašnjeg i untrašnjeg informacionog razvoda u kompleksu KCV i implementacijom Zdravstvenog informacionog sistema, koji se direktno oslanja na nju, postiže se optimalno, moderno funkcionisanje zdravstvene ustanove – zaključila je profesorka Stokić.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*