U organizaciji sa Ambasadom Egipta u Srbiji: Potpisivanje deklaracije Asuan-Novi Sad: „Omladinske prestonice Evrope i Afrike“

Ambasada Egipta u Srbiji je sa gradom Novim Sadom organizovala okrugli sto „Omladinske prestonice Evrope i Afrike“. Okruglom stolu su prisustvovali guverner Asuana, Ahmed Ibrahim, ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, kao i predstavnica Svetskog omladinskog foruma, Dina Harouni i predstavnik Delegacije Evropske unije.

Ambasador Egipta u Srbiji je napomenuo da je okrugli sto obeležen potpisivanjem deklaracije Asuan-Novi Sad: „Omladinske prestonice Evrope i Afrike“, koja će znatno ojačati saradnju između omladine ovih država, kao i priznanje uloge Egipta u organizaciji Svetskog omladinskog foruma, uključujući učešće mladih predstavnika iz Srbije u poslednje dve sesije, naročito govornike arapskog jezika i uloge koju je guvernorat Asuan imao kao omladinska prestonica Afrike u 2019. godini.

Alguvejli je napomenuo da je učešće Asuana, kao omladinska prestonica Afrike, u ovom okruglom stolu bila izuzetna prilika za promovisanje uloge Egipta mladima širom Evrope, sa prisustvom prethodnih i budućih omladinskih prestonica Evrope, kao što su gradovi Solun, Kluž-Napoka, Maribor i Braga. Dodao je da je razmatrana i saradnja sa Mrežom omladinskih prestonica Evrope, koja će biti uspostavljena putem grada Novog Sada. Ovo će pružiti priliku za buduću institucionalnu saradnju sa ovim prestonicama i Svetskim omladinskim forumom i guvernoratom Asuan. Ambasador Egipta u Beogradu je dodao da je Novi Sad drugi grad po veličini u Srbiji i prestonica Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja je poznata po svom aktivnom ekonomskom doprinosu, koji će omogućiti saradnju mladih preduzetnika u obe zemlje.

Alguvejli je rekao da je organizacija okruglog stola „Omladinske prestonice Evrope i Afrike“ dodala važnu kulturnu dimenziju aktivnostima koje je Ambasada organizovala ove godine, ističući sadašnje predsedavanje Egipta Afričkom unijom i organizaciju prve poslovne konferencije o ekonomskoj saradnji između Afrike i Balkana, kao i okrugli sto na temu Afričkog investicionog foruma, prošlog Septembra i Oktobra.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*