U prihvatnom centru u Subotici smeštene uglavnom porodice

RTV
SUBOTICA –

U ponedeljak oko ponoći u širem centru Subotice došlo je do tuče između migranata iz Alžira. U saopštenju subotičke policije se navodi da je tridesetogodišnji Alžirac svom sunarodniku naneo teške telesne povrede komadima stakla. Tim povodom naša ekipa je posetila Prihvatni centar u Subotici.

RTV

U Prihvatnom centru u Subotici boravi 27 dece. Uglavnom sva govore srpski jezik i žele da pokažu svoje znanje.

„U Srbiji škola je dobra. Idemo u učionice“, kaže Lina iz Avganistana.

Njen drugar Farzat star 12 godina kaže da je sa porodicom krenuo na put ka boljem životu.

„Bio sam u Vranju prvo i tamo sam otišao u školu. Imao sam dobre drugare i drugarice i bio sam dobar đak. Nisam hteo da učim istoriju, ali iz matematike, srpskog i engleskog imao sam dobre ocene“, kaže Farzat iz Avganistana.

Saneha Mili iz Avganistana kaže da je sa porodicom krenula na put ka boljem životu. Nema određenu zemlju u EU gde bi želela da ode, a pre 18 meseci porodila se u Srbiji i rodila devojčicu Dunju.

„Ja volim sve u Srbiji. Imam tri sina i jednu ćerku, moja ćerka rođena je u Srbiji“, objašnjava Saneha Mili.

U prihvatnom centru u Subotici migranti dobijaju tri obroka, lekarsku pomoć, a i deca se animiraju kroz različite radionice.

„Evo iza nas dečji kutak gde radi devojka psiholog sa njima razne radionice, povremeno budu aktivnosti Crvenog krsta i drugih organizacija ne bi li prekratili vreme deci. Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete dolaze nastavnici iz škola“, kaže Siniša Marković, upravnik Prihvatnog centra u Subotici.

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno je smešteno 56 lica iz Pakistana, Sirije, Iraka i Eritreje.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*