U rudarstvu ogroman potencijal za dalji razvoj Srbije

FOTO:TANJUG

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Australije u Srbiji Rut Stjuart o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u rudarskom sektoru.

FOTO:TANJUG

Stjuart je čestitala Mihajlović imenovanje na novu dužnost i izrazila interesovanje Australije i tamošnjih kompanija za saradnju u sektoru rudarstva.

Prema njenim rečima, pored kompanije Rio Tinto i velikih ulaganja u rudnik litijuma, značajan broj manjih australijskih firmi zainteresovan je za saradnju i investiranje u rudarski sektor u Srbiji.

Takođe, kako je dodala, s obzirom na veliko iskustvo u ovoj oblasti, spremni smo da ponudimo svoje znanje i ekspertizu srpskim kompanijama koje posluju u rudarstvu.

Australijske kompanije su svetu poznate po novim tehnologijama i inovativnom pristupu i servisima. Vrlo rado ćemo podržati i vaše najave za uvođenje e-rudarstva, rekla je ambasadorka.

Mihajlović je istakla da su sektori rudarstva i energetike od ogromnog značaja za razvoj Srbije i da mogu mnogo više doprineti privrednom rastu zemlje.

Ministarstvo je, kako je podvukla, otvoreno za svaku saradnju i podršku novim investitorima. Veliki su izazovi pred nama, ali i potencijali za još uspešniju saradnju.

Kao što znate, krenućemo u reformu ovog sektora, pre svega kroz uvođenje e-rudarstva i e-energetike, a preduslov za to je izmena nekoliko važnih zakona iz ove oblasti. Želimo da uredimo poslovanje i stvorimo pogodnu klimu za nove investicije, rekla je Mihajlović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*