U Sarajevu počela misa za blajburške žrtve, na Marin dvoru skup antifašista i protivnika mise

EPA-EFE/FEHIM DEMIR EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR EPA-EFE/FEHIM DEMIR

SARAJEVO – Jake policijske snage raspoređene su danas oko katedrale Srca Isusova u Sarajevu, gde se održava misa za žrtve u Blajburgu, koju prevoditi kardinal Vinko Puljić. Od 9 časova zabranjen je prilaz pešacima katedrali, a saobraćaj vozila preusmeren je u zaobilazne ulice.

Stroga zabrana prilaska katedrali biće na snazi sve do okončanja mise, a policija je građanima Sarajeva uputila poziv na suzdržano ponašanje.

Neke od građana, koji su uspeli da dođu do katedrale, noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, policija je legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Samoj misi prisustvuje oko 20 osoba, među kojima su i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, kao i delegacija Hrvatskog narodnog sabora, prenosi Beta.

Pokrovitelj mise je Sabor Hrvatske, a potpokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučeno da ove godine neće biti već tradicionalnog okupljanja na Blajburškom polju u Austriji.

Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Posle najave mise u Sarajevu usledile su brojne reakcije i osude zvaničnika i javnosti.

Član SABNOR-a BiH Bakir Nakaš konstatovao je da je misa blajburškim žrtvama u Sarajevu „provokacija za grad koji je nekoliko puta pretrpio fašizam”.

Na Marin dvoru u 12 časova počelo je okupljanje građana, koji se deklarišu kao antifašisti i protive se održavanju mise za blajburške žrtve.

„Ovo je odgovor civilizacijskog, građanskog Sarajeva, kakvo je ono uvek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji donose neke loše poruke na ove prostore. Tih poruka je u poslednjih 30-ak godina bilo jako puno, i od naših dragih suseda i komšija. Da ih zamolimo da se okrenu sebi”, poručio je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a.

Iz Jevrejske zajednice BiH ranije su ocenili da se odaje pošta „krvnicima”, dok je mitropolit dabrobosanski Srpske pravoslavne crkve Hrizostom istakao da Blajburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom vrhbosanskom i kardinaom Vinkom Puljićem.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*