U Smederevskoj Palanci ove godine rođeno 30 beba više nego prošle

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije Milka Milovanović Minić razgovarala je danas sa predsednikom Opštine Smederevska Palanka Nikolom Vučenom o zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

U Smederevskoj Palanci ove godine rođeno 30 beba više nego prošle

Milovanović Minić je tom prilikom istakla da će se u sveobuhvatnom dokumentu, koje će Ministarstvo sačiniti nakon obilaska svih lokalnih samouprava, u grupi pozitivnih primera lokalne pronatalitetne politike naći i Smederevska Palanka, u kojoj je ove godine rođeno 30 beba više nego prošle.

Zadatak Ministarstva, kako je objasnila, jeste da u saradnji sa lokalnim upravama uoči koje su to mere do sada dale rezultate, a koje bi mogle biti dodatno uvedene.

Demografsku sliku u Srbiji dodatno je pogoršala pandemija koronavirusa, ukazala je ona i ponovila apel građanima da se vakcinišu.

Državna sekretarka je iznela i neke od statističkih podataka prema kojima je u Srbiji prvi put rođeno manje od 62.000 beba za godinu dana, kao i to da je svaki peti stanovnik Srbije stariji od 65 godina, a svaki sedmi mlađi od 14.

Prema njenim rečima, u poređenju sa opštim podacima, brojke u Smederevskoj Palanci su ohrabrujuće, ali da demografska politika mora biti dugoročna i strateški orijentisana, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.

Ona je dodala da sama finansijska podrška nije dovoljna, pa je moraju pratiti i druge mere, kao što je sigurnost posla mladih parova ili zaštita majki od diskriminacije poslodavca zbog porodiljskog odsustva.

Smederevska Palanka, kako je rečeno na sastanku, za rođenje prvog deteta u prodici izdvaja 120.000 dinara. U periodu od januara do oktobra 2021. godine u ovoj opštini rođene su 192 bebe, što je 30 više nego u istom periodu prošle godine, a od tog broja, 98 su prvorođenčad.

Vučen je podsetio na to da je ova opština do pre četiri godine bila najzaduženija u Srbiji i da je lokalna uprava pokazala da je preokret moguć.

Prema njegovim rečima, u planu su izdvajanja i za rođenje drugog deteta u porodici, a uporedo se radi i na boljim uslovima za život, kao što su obnova vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

Za obrazovanje mladih talenatovanih učenika iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno je pet miliona dinara, precizirao je predsednik Opštine Smederevska Palanka.

Milovanović Minić je danas razgovarala i sa zamenicom gradonačelnika Smedereva Marijom Marković Stavrić, koja je prenela da u Smederevu socijalno ugrožene trudnice dobijaju jednokratno 25.000 dinara.

Takođe, kako je dodala, svakoj porodilji se jednokratno isplaćuje 15.000 dinara, dok porodica koja dobije blizance ili trojke dobija 100.000 dinara.

Ona je napomenula da se iz lokalnog budžeta finansira dnevni boravak dece sa invaliditetom i dece iz ranjivih grupa, prevoz đaka i starijih građana, kao i stipendiranje najboljih studenata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*