U Srbiji registrovano ukupno 303 slučaja COVID-19

TANJUG

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su u našoj zemlji do danas, do 15 časovaregistrovana ukupno 303 slučaja zaraze COVID 19.

TANJUG

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 94 osobe, od kojih su 54 uzorka pozitivna, a 40 je negativno na novi koronavirus.

On je naveo da je od 54 potvrđena slučaja, 27 osoba hospitalizovano, dok se preostalih 27 nalazi u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak, kako je dodao, do danas je testirano ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Lončar je precizirao da je osam pacijenata na respiratorima na Infektivnoj klinici u Beogradu, pet u Nišu, po četiri u Novom Sadu i Kragujevcu, dok ukupan broj pacijenata na bolničkom lečenju iznosi 152.

Imamo ukupno 303 pacijenta pozitivna na koronavirus, s tim što nismo računali na 15 pacijenata koji su do ovog momenta izlečeni i otišli su kući, budući da su imali dobre laboratorijske nalaze i dva negativna testiranja, objasnio je ministar.

On je podsetio na to da je juče, u konsultaciji sa kineskim lekarimadoneta odluka o tome da se za dva dana pređe na novi metod borbe sa koronavirusom, koji podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

Prema njegovim rečima, već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedan objekat, opremljen sa rendgen-aparatom i aparatom za laboratoriju, kako bi se proverila krvna slika, pri čemu će tu dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani.

Epidemiolozi će određivati ko treba da dođe u dom zdravlja da se testira u za to tačno određene prostorije, objasnio je Lončar i istakao da kineski stručnjaci sada obilaze te prostorije jer u njima treba obezbediti posebne uslove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*