U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 44 korisnika

Unsplash
BEOGRAD –

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević je izjavila da je u ustanovama socijalne zašite potvrđen korona virus kod 44 korisnika i 25 zaposlenih.

„U izolaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih“, rekla je Kisić.

Unsplash

Ona je na pres konferenciji rekla da je to najosetljivija populacija i da se u mnogim zemljama videlo da ako se tu prošiti da je onda velika smrtnost.

„Od početka naši napori su bili veliki da se to spreči i u određenim ustanovama je potvrđeno prisustvo virusa, ali smo preduzeli sve hitne mere suzbijanje“.

Navela je da ima ukupno ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač država i Vojvodina 74 sa kapacitetom 14.512 korisnika i to 57 za odrasle i stare i 17 domova za decu i mlade, kao i da ima privatnih centara za odrasle stare 229 sa kapacitetom za 8.617 korisnika.

Kaže da je prijavljeno u ustanovama socijalne zaštite prisustvo korone kod 44 korisnika: 14 korisnika u domu za smeštaj starih Stara pruga Umla, dva u domu za stare Doživeti 100. u Zemunu, šest u GC Niš, šest Domu za smeštaj starih Nana u Beogradu, 4 korisnika domu za ometene Blace, 1 u domu za stare u Smederevu, 1 korisnik usluga pomoć u kući u Beogradu.

I kod 25 zaposlenih koji rade u ovim ustanovama: 8 u domu za ometene u Blacu, 3 u domu za stare „Nana“ u Beogradu, dva zaposlena stare Eskula u Nišu, 1 u Doživeti 100. Beogradu, 1 zaposleni u centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, 1 zaposleni u domu Stara pruga na Umci, 1 zaposlen u domu za stare Sunčev breg u Beogradu i 1 zaposleni u gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd.

Kaže Kisić da je potvrđen koronavirus i u domu za stare Smederevo, i da je tu 38 testirano zaposlenih i 41 korisnik i da je 14 korisnika hospitalizovano.

Karantin je organizovan u gerontološkom centru u Nišu i domu za stare u Smederevu.

Iz doma za smeštaj lice Blace dobili smo informaciju da postoji nedostatak kreveta i obratili se kriznom štabu.

Takođe, u domu Nana u Beogradu očekuju se rezultati daljih testiranja, pa se postupa sa svim merama u cilju sprečavanja daljeg širenja.

„Vrši se aktivan nadzor i traganje u ovim ustanovama da se ne bi proširio virus masovno, što bi moglo da ima fatalne posledice. Otkrivene su sve osobe trenutno kod kojih se sumnjalo da su inficirane, a druge osobe su hospitalizovan, a i oni koji su bili u kontaktu sa njima su u izolaciji. Smatramo da su sprovede sve rigorozne mere kako bi se sprečilo širenje“, dodala je ona.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*