U Vojvodini godišnje 1.200 žena oboli od raka dojke, inovativna terapija mesečno košta 2.000 evra

Ilustracija:freeimages.com
SOMBOR –

U okviru Nacionalne kampanje “Udruženi za život pred nama”, u Somboru je, u organizaciji Društva za borbu protiv raka, održana tribina sa ciljem da se pacijentkinje lečene od raka dojke i opšta javnost bliže upoznaju sa inovacijama u lečenju opake bolesti. Ključ za smanjenje stope umiranja je rana dijagnostika i dostupnost modernih terapija, poruka je ovog skupa.

Statistika koja opominje govori da se na godišnjem nivou u Vojvodini dijagnostikuje oko 1.200 novih pacijentkinja obolelih od raka dojke. Inovativne metode i lekovi značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto, ali je cena terapije sa inovativnim lekovima u Srbiji oko 2.000 evra na mesečnom nivou.

Ilustracija:freeimages.com

„Ono što sada naglašavamo odnosno postavljamo zahtev jeste da se inovativni lekovi uvedu na pozitivnu listu lekova za lečenje obolelih od karcinoma“, kaže Milica Marinković, član društva obolelih od raka u Somboru.

„Hormon receptor pozitivni tumori koji su najčešći karcinomi dojke nemaju svu dostupnu terapiju u metastatskoj fazi. Fale nam lekovi koji se zovu CDk 4 6 inibitori jer ti lekovi danas praktično dupliraju preživljavanje bolesnica sa metastatskim stanjima. Mi se nadamo da će u narednom periodu imati te lekove od stane fonda RFZO i da ćemo moći da pružimo i takvu terapiju našim pacijentinjama“, rekao je doc. dr Lazar Popović sa Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Društvo za borbu protiv raka u Somboru, pored inovativnih terapija, posebno naglašava značaj rane dijagnostike i psihološku podršku ženama obolelim od kancera dojke.

„Sama činjenica da osoba ima rak praćena je velikim strahom, velikim brigama i pojačanom tugom i psihološka podrška i pomoć porodice i okoline, naročito stručnih lica, stručnjaka psiholaga je naročito značajna“, istakla je Izabela Rašković, psiholog u Društvu za borbu protiv raka.

„U društvu ste vi jednaki, svi smo ti koji smo lečeni i svi vas razumeju isto kao što i vi razumete njih, tako da mislim da bi bilo dobro da i članove porodice uključimo u sve ovo što se nama dešava“, istakla je Zorka Stojanović koja je pre deset godina operativno lečena od kancera dojke.

„Na ovoj tribini smo videli da su članovi udruženja veoma dobro edukovani, obrazovani, da mogu da pitaju i da se bore za svoj status, da se interesuju za nove lekove, da traže nove terapijske vidove…“, rekla je prim. dr Đerđi Šarić, iz Opšte bolnica Dr Radivoj Simonović u Somboru.

Kampanja „Život pred nama“ se odvija u šest gradova širom Srbije (Beograd, Užice, Sombor, Vrnjačka Banja, Niš, Kragujevac) a somborsko Društvo za borbu protiv raka ovom tribinom završava obeležavanje 50 godina postojanja udruženja.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*