Učiteljica iz Bara zbog trobojki dobila uslovni otkaz

Фото: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

BAR: Učiteljica OŠ „Jugoslavija“ u Baru, koja je deci na času zadala zadatak da crtaju srpsku trobojku, dobila je uslovni otkaz, pišu „Vijesti“.

Foto: Tanjug (S. Ilić, ilustracija)

Direktorka te škole Biljana Vukmanović je rekla da su Školski odbor i Savet roditelja te škole poslali jasnu poruku da učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja

Učiteljica Rada Višnjić dobila je uslovni otkaz, dodala je direktorka.

Protiv nje je ranije pokrenut disciplinski postupak.“Suspendovana sam, ali, iako ima koleginica koja me menja, ja dolazim na posao. Pitanje je dana kada će to biti rešeno. Ne plašim se, jer smo mi samo hteli da se zabavimo i poigramo“, rekla je Višnjićeva krajem januara i dodala da smatra da njene odgovornosti nema i da će sve ubrzo biti razjašnjeno, jer deca su, kaže, to radila po svom nahođenju. Reč je, ističe, o nesporazumu.

Međutim, direktorka škole u kojoj se sve dogodila ima drugačije mišljenje:

„U toku pokretanja i trajanja postupka utvrđivanja odgovornosti u vezi sa dešavanjem od 27.01.2020. godine u OŠ ‘Jugoslavija’ u Baru, u slučaju Rade Višnjić, zaposlene na radnom mestu nastavnik razredne nastave u ovoj školi, u proteklih 20 dana bili smo, nažalost, svedoci brojnih neistina, ali i neprimerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava ovim povodom. Ipak, postupak je sproveden profesionalno i nepristrasno. 18.02.2020. godine, nakon okončanog postupka, kao direktor škole shodno zakonskim odredbama i težini povrede radne obaveze, donela sam Odluku kojom se Radi Višnjić izriče mera Uslovni prestanak radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze. Istovremeno, rešenje o privremenom udaljenju – suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke.“

Vukmanovićeva je dodala da je u međuvremenu, na svojim redovnim sednicama, Školski odbor ali i Savet roditelja OŠ „Jugoslavija“ poslao jasnu poruku da učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja, kao i da je misija svakog prosvetnog radnika da decu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti deteta i poštovanje različitosti.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*