Uhapšena dva-tri falsifikatora meda, ministar najavljuje hapšenje još nekoliko

SREMSKA MITROVICA –

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da su u toku dve velike akcije otkrivanja falsifikatora meda u Srbiji.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara na regionalnom skupu proizvođača mleka u Sremskoj Mitrovici rekao da se u narednom periodu može očekivati još hapšenja i da u Vladi Srbije postoji posebna grupa koja se bavi rešavanjem problema lažnog meda na tržištu naše zemlje.

ILUSTRACIJA

„Uhapsili smo dvoje, troje. Uhapsićemo ih još nekoliko. Dve su velike akcije u toku. Imamo posebnu radnu grupu Vlade Srbije koja se bavi problemom lažnog meda, kao što smo radili sa reeksportom voća, tako isto radimo i sa medom. Predato je sve Tužilaštvu, pa će pravosudni organi dati svoju ocenu“, rekao je Nedimović.

Na tržištu meda Srbije bilo je pre pet godina oko 95 odsto falsifikata, dok danas zvanični podaci inspekcija govore da lažni med pokriva 30 procenata tržišta pčelinjim proizvodima u zemlji rekao je Tanjugu predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

On je naveo da se borba te organizacije i pčelara koji pošteno rade svoj posao isplatila i da je Veterinarska inspekcija uspela da izbaci sa tržišta velike falsifikatore iz „mega“ marketa.

To su bile firme koje su se bavile prodajom falsifikovanog meda, ali ne i njegovom proizvodnjom, a borba protiv falsifikatora, napominje Živadinović, mora da se nastavi.

Da bi se Srbija izborila sa problemom lažnog meda na tržištu, a potrošači bili sigurni da jedu pravi pčelinji proizvod, Živadinović smatra da su jedno od rešenja, veće kazne za falsifikatore.

„U Srbiji postoje firme koje se bave falsifikovanjem meda, inspekcija ih uhvati na delu u trgovinama, med se uzorkuje, nakon toga se utvrdi da ne valja, a oni plate kazne i nastavljaju dalje… „, objašnjava Živadinović kako sve funkcioniše u praksi.

Prema njegovim rečima, sistemsko kažnjavanje ovakvih falsifikatora je u pripremi i kod nas, kao što postoji u zapadnim zemljama.

Međutim, smatra, to neće ni brzo ni lako zaživeti. Jedna od takvih „zapadnih“ mera, kaže, mogla bi biti da se onima koji su dokazani falsifikatori zatvore firme na dve godine.

Prema procenama SPOS-a, lažni med u Srbiji se samo kroz legalne tokove proda u vrednosti od oko 1,5 miliona evra godišnje dok podatke o prodaji meda nelegalnim putem nemaju.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*