PAKETI SA ALIEKSPRESA NA ČEKANJU DO DALJEG Korona virus zaustavio letove, ali i pošiljke iz Kine

Izvor: Shutterstock

Avio-prevoznici Lufthansa i LOT obustavili su letove iz kineskih gradova do Evrope i Srbije, što je dovelo i do zastoja razmene pošiljki, prvenstveno onih naručenih sa Aliekspresa i sličnih platformi.

Pošta Srbije je korisnike zamolila za razumevanje, jer je saobraćaj obustavljen do daljnjeg, pa se ne zna kada će naručeni paketi stići.

Iako su kompanije letove obustavile prvenstveno zbog putnika i prevencije opasnosti od širenja koronavirusa, ni pošiljke zapravo ne mogu do Srbije jer stižu istim putem.

To znači da paketi naručeni preko Aliekspresa iz Kine u ovom trenutku neće moći da budu isporučeni na našem području.

Izvor: Shutterstock

 

U Pošti Srbije kažu da se ne zna tačan broj pošiljki koje su na čekanju, ali da će korisnici usluga o svim promenama biti pravovremeno obaveštavani.

U Srbiji je inače platforma Aliekspres veoma popularna za kupovinu, a pošiljke se inače mogu čekati i po nekoliko meseci, što zavisi i od toga u kom skladištu se zapravo naručena roba nalazi.

Naša zemlja nije jedina koja se suočila sa problemom. Od subote je više od 250.000 naručenih paketa koji su trebali biti isporučeni kupcima u Hrvatskoj takođe ostali u skladištima u Kini.

Pošta Hrvatske je saopštila da iz Kine u tu zemlju na mesečnom nivou pristiže oko milion pošiljki, a da ukupan broj paketa poslednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 odsto godišnje.

Virus se ne može preneti paketima iz inostranstva

Ineče, korona virus, koji je u Kini odneo više od 600 života od januara kada je izbila epidemija, a zraženo je više od 31.000 osoba, ne može se preneti na građane Srbije putem predmeta naručenih s inostranih sajtova za kupovinu, poručuju domaći epidemiolozi.

Naime, priče koje su se pojavile prvenstveno na društvenim mrežama, da se virus može preneti i putem paketa poručenih iz inostranstva nisu tačne.

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, koronavirus ipak nije toliko otporan da bi mogao da opstane tokom transporta robe iz Kine do naše zemlje, te nas porudžbine iz te zemlje ne mogu zaraziti.

– To bi važilo za neke otpornije viruse, ali ne i za koronavirus koji opstaje tek nekoliko sati. Bolest može da se prenese sa sitnih glodara, sa kokošijih i drugih jaja živine. Kada bi se transportovale te namirnice, onda bi postojala opasnost – izjavio je ranije za „Blic“ Radovanović.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*