Uhapšeno osam policijskih službenika zbog zloupotrebe položaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, u tri odvojene akcije, uhapsili osam policijskih službenika, dok su protiv četvoro podnete krivične prijave u redovnom postupku.

U saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, policijski službenici Službe unutrašnje kontrole uhapsili su policajca A. S. (1973) iz Bojnika zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se tereti da je muškarcu i ženi iz Bojnika, za koje je postojao osnov sumnje da se bave nedozvoljenom trgovinom rezanog duvana, otkrio podatke iz operativnih izveštaja da će biti izvršen pretres njihovih kuća kako bi na vreme sklonili rezani duvan da ga policija ne bi pronašla.

U drugoj akciji, uhapšeni su policijski službenici Policijske uprave u Kruševcu D. S. (1966)G. M. (1970), D. S. (1970), Z. E. (1971) i N. Z. (1988), svi iz Ćićevca, kao i M. M. (1986) iz Kruševca i S. M. (1975) iz Kline.

Osnovano se sumnja da su, od 31. oktobra do 14. novembra ove godine, prilikom obavljanja patrolne delatnosti i kontrole saobraćaja na teritoriji opštine Ćićevac, od lica koja su zatekli u izvršenju saobraćajnog prekršaja ili drugog nezakonitog postupanja zahtevali i primali novac kako ne bi izvršili službenu radnju u okviru svog službenog ovlašćenja.

Takođe, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita, uhapšeni su građani S. S. (1981) iz Beograda i M. M. (1997) iz Kraljeva.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole podneli su krivične prijave protiv dvoje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova iz Obrenovca zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Oni se terete da su iz predmeta koji se odnosi na zahtev za nabavku oružja uklonili negativnu terensku proveru koju su sačinili policajci iz PS Obrenovac i zamenili je proverom koja omogućava nesmetano izdavanje odobrenja za nabavku oružja licu koje nije ispunjavalo sve uslove predviđene Zakonom o oružju i municiji.

Takođe, protiv tridesetčetvorogodišnjeg policajca iz Obrenovca podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo posluga.

On se, kako se sumnja, u periodu od 25. maja do 22. avgusta ove godine, neovlašćeno poslužio mobilnim telefonom marke „samsung“ koji je, kao predmet krivičnog dela, privremeno oduzet od osumnjičenog.

Krivična prijava podneta je i protiv četrdesetšestogodišnje policijske službenice zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

Sumnja se da je ona dovela u zabludu oštećenu da joj preko poznaničkih veza može omogućiti upis na Kriminalističko-policijski univerzitet u Beogradu, na osnovu čega joj je oštećena u više navrata davala novac koji je osumnjičena od nje zahtevala, navodi se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*