Ukrajina želi zakon kojim će „stati na kraj” moći oligarha

Kijev (Pixabay)

KIJEV– Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas poslanike da donesu zakon kojim bi se „stalo na kraj” moći i političkom uticaju oligarha, koji decenijama imaju dominantnu ulogu u zemlji.

Predloženi zakon, koji bi bio na snazi deset godina, trebalo bi da bude „prvi korak ka eliminaciji oligarhijskog sistema”, saopštila je kancelarija Zelenskog, a prenosi agencija Rojters.

U skladu sa tim zakonom, osobe koje se uklapaju u definiciju oligarha bile bi registrovane kao takve i zabranjivalo bi im se finansiranje političkih stranaka i učestvovanje u privatizaciji, a od njih bi se zahtevalo da podnesu godišnju prijavu prihoda, prenosi Tanjug.

Lokalni mediji sugerišu da možda desetak ili tek nešto više Ukrajinaca ispunjava definiciju oligarha, uključujući Ihora Kolomojskog, vlasnika TV kanala „1 + 1”, koji je Zelenskom, nekadašnjem komičaru, omogućio moćnu platformu tokom njegovog meteorskog uspona u kampanji za predsednika u proleće 2019. godine.

Saveznici Ukrajine i glavni donatori su više puta kritikovali ukrajinske vlasti zbog toga što ne sprečavaju nekolicinu bogatih biznismena, od kojih su mnogi vlasnici TV kanala, da „iza paravana” oblikuju domaću politiku.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*