Umesto stare deponije posadili šumicu za pčele

Na mestu stare deponije u fruškogorskom selu Erdevik, na putu do jezera Moharač, aktivisti udruženja građana Fruškać sa volonterima tokom vikenda posadili su na površini od oko jednog hektara medonosno drveće i biljke i na taj način transformisali ovo mesto.

 

Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, udruženje Fruškać je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici.

Stara deponija čija je transformacija bila cilj ove akcije, zatvorena je pre deset godina ali zemljište nije održavano a nesavesni građani su pored iste i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični put koji vodi na jezero Moharač. Sadnji drveća na mestu stare deponije predhodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara Lipa.

Na mestu nekadašnje deponije, na dan sadnje, oko 60 volontera posadilo je drveće među kojima su evodija, katalpa, lipa itd. i medonosne biljke kao što su lavanda, ruzmarin, žalfija itd. Čitava akcija transformisanja lokacije nastaviće se na proleće kada će se sadnja nastaviti i od ovog mesta napraviti malu cvetnu oazu.

Posađeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posađene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva – da izvlače otrove i teške metale iz zemlje.

U okviru čitave akcije biće postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa Fruškać sajtom (www.fruskac.net), pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra i sl.), pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine. Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i  objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine.

Čitavu akciju podržala je Opportunity banka iz Novog Sada koja je donirala sadnice, meteorološku stanicu i sredstva za uređenje terena. Uz pomoć Trag fondacije,  u okviru projekta Aktivne zajednice obezbeđen je kontejner koji je postavljen u blizini, i koji će pomoći da se ružna istorija ovog novog mesta više ne ponovi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*